Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν μετά τον Ιανό


Σε κοινή συνέντευξή τους (23//9/2022), οι πρόεδροι των Τ.Κ των χωριών (Βασιλί, Ευυδρίου και Υπέρειας) Φαρσάλων, από τα οποία διέρχεται ο ποταμός Ενιπέας και είχαν πληγεί έντονα από τις πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ πριν από 2 χρόνια, κατήγγειλαν ότι δεν έγιναν ακόμα τα απαιτούμενα έργα στο ποτάμι, που θα θωρακίσουν τους κατοίκους των χωριών τους σε ανάλογα φαινόμενα και ζήτησαν άμεσα παρεμβάσεις, πριν είναι αργά.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Ευυδρίου, ανέφερε ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ, δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται στους οικισμούς Ευυδρίου και Πυργάκια. Τα δυο φράγματα επί του Ενιπέα, που είναι στα όρια των οικισμών (Ευύδριο, Πυργάκια), είναι σε κακή κατάσταση. Τα φερτά υλικά φρακάρουν στα φράγματα με αποτέλεσμα να σπάνε τα αναχώματα που ήδη είναι καταπονημένα. Στο φράγμα του Ευυδρίου, υπάρχει ακόμα καρούλι ποτίσματος, με κίνδυνο να σπάσει το φράγμα και να πλημμυρίσει το Ευύδριο. Ανάλογη η κατάσταση και στα Πυργάκια.

Το τμήμα του ποταμού Ενιπέα, που περνάει μέσα από το Ευύδριο, είναι ακαθάριστο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για την ζωή των κατοίκων, που σε κάθε νεροποντή ζουν με τον φόβο τυχόν επανάληψης του Ιανού.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Βασιλί, ανέφερε ότι στα έργα που έκανε μέχρι στιγμής η Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, δεν έγινε η σωστή ιεράρχηση των έργων. Δηλαδή, έχουν ανοιχθεί όλοι οι χείμαρροι οι οποίοι χύνονται στον ποταμό Ενιππέα, με αποτέλεσμα τον επερχόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερη συσσώρευση νερού και μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμύρες. Πρώτα έπρεπε να ανοιχθεί η κοίτη του Ενιππέα και μετά τα παρακείμενα κανάλια. Ο χειμώνας πλησιάζει, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Τέλος ο πρόεδρος της Τ.Κ Υπέρειας, ανέφερε ότι το χωριό είναι θύμα επανειλημμένα των πλημμυρών (ΙΑΝΟΣ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ) και ζήτησε τον καθαρισμό του Ενιπέα ποταμού που παραμένει ακαθάριστος μετά τον ΙΑΝΟ, καθώς και ενίσχυση των αναχωμάτων με υψομετρικά, που ναι μεν αποκατέστησε η Περιφέρεια μετά το ΙΑΝΟ, αλλά δεν ενισχύθηκαν από τότε.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, θεωρώντας ότι αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και μάλιστα με την διαδικασία των δημόσιων διαγωνισμών και όχι με αναθέσεις, όπως επιλέγει η περιφερειακή αρχή σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

  • Πότε σκοπεύει να καθαρίσει και να διανοίξει την κοίτη του Ενιππέα ποταμού στο μήκος που διαρρέει τα χωριά Βασιλί, Ευύδριο, Υπέρεια και σε όποια άλλα σημεία χρειάζεται να γίνει αυτό;
  • Εάν σκοπεύει και πότε να αποκαταστήσει τις ζημιές στα φράγματα επί του Ενιππέα στα χωριά Ευύδριο και Πυργάκια;
  • Πότε θα προχωρήσει στην ενίσχυση των αναχωμάτων επί του ποταμού Ενιππέα από την Υπέρεια έως το Βασιλί και όπου αλλού χρειάζεται;
Προηγούμενο άρθρο CINE–ραντεβού στον κήπο του Μουσείου
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Τετάρτη 28/9