Συνέντευξη Τύπου των προέδρων των παραποτάμιων κοινοτήτων του Ενιπέα


Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Παρασκευή (23/09) το πρωί στο Ευύδριο, οι τρεις πρόεδροι των παραποτάμιων χωριών που διέρχεται ο Ενιπέας και επλήγησαν από τον Ιανό πριν από 2 χρόνια.
Οι πρόεδροι Ευυδρίου, Υπέρειας και Βασιλί ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα στο ποτάμι που θα θωρακίσουν τους κατοίκους των χωριών τους σε ανάλογα φαινόμενα και ζητούν άμεσα παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Επίσης δίνεται μια έμμεση απάντηση σε όσα λέχθηκαν σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχία, τα οποία δεν αμφισβητούν, ωστόσο δεν έχουν γίνει στο επίκεντρο των περιοχών – οικισμών που επλήγησαν από το Ιανό.
Αναλυτικά:
Νίκος Γούσιος (πρόεδρος κοινότητας Ευυδρίου): Σας καλημερίζω στην κοινότητα Ευυδρίου και στο Μ. Ευύδριο Φαρσάλων, θέλω να ευχαριστήσω το κανάλι της ΕΡΤ και τα τοπικά ΜΜΕ της επαρχίας μας που παρευρίσκονται εδώ και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα τοπικά κανάλια της Θεσσαλίας, ενώ προσκλήθηκαν δεν συμμετέχουν.
Αρχικά να ευχαριστήσω και τους προέδρους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που είχαν το πρόβλημα με τον Ιανό τον κ. Μπόγκα πρόεδρο της κοινότητας Βασιλί και τον κ. Σκαντζούρη Πρόεδρο της Κοινότητας Υπέρειας.
Έχουν περάσει 2 χρόνια από την ώρα που μας έπληξε ο Ιανός και τα έργα δεν έχουν γίνει και συγκεκριμένα στους οικισμούς της Κοινότητας Ευυδρίου και Πυργάκια.
‘Εχω την ατυχία εντός των ορίων της Κοινότητάς μου να βρίσκονται δύο φράγματα, τα οποία είναι εντελώς διαλυμένα και κατεστραμμένα. Να βρίσκεται ένα ποτάμι που περνάει μέσα από τον οικισμό και είναι ακάθαρτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για την ζωή των κατοίκων που βρισκόμαστε εδώ. Θέλω να αναφέρω ότι σε κάθε νεροποντή που γίνεται, οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο και το φόβο τυχόν επανάληψης του Ιανού. Δεν γίνεται όπως τον περασμένο Γενάρη στον Διομήδη ο κόσμος να σηκώνει τα πράγματα στα τραπέζια του και να φοβάται αν θα ξανά πλημμυρίσει γιατί κάποιοι δεν έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν. Και ποια ήταν αυτά; Τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα επί του ποταμού. Είμαστε παραποτάμιοι οικισμοί που επιβάλλεται να προσέχουν και να μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς φόβο.
Η σημερινή συνέντευξη τύπου έχει ως στόχο να αναφέρει τα προβλήματα και τι ζητάμε και έμμεσα να γίνει μια απάντηση σε μια ανακοίνωση που βγήκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αναφέρει για τα έργα που έγιναν και είναι αυταπόδεικτα και αδιαμφισβήτητα. Κανείς θεωρώ, δεν έρχεται να πει το αντίθετο. Στα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια, δεν μπορεί να μπορεί να πει ότι δεν είναι αυταπόδεικτα και αδιαμφισβήτητα. Το πρόβλημα που αναφέρω εγώ προσωπικά όσο και οι άλλοι πρόεδροι είναι στα έργα που δεν γίνανε. Δεν μπορούμε να λέμε αυτά που γίνανε και να μην αναφέρουμε αυτά που δεν γίνανε.
Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα ειναι η αιχμηρή ανακοίνωση που γράφει, ότι κρυβόμαστε, πολιτευόμαστε κάποιοι από το πληκτρολόγιο, διαστρεβλώνουμε την αλήθεια των έργων και ότι γίνεται μια τοξική κριτική και θέτονται μέσα θέματα ενότητας και ομοψυχίας. Ερωτώ. Ποιοι είναι αυτοί που θέτουμε ζητήματα ενότητας και ομοψυχίας; Οι πρόεδροι που παλεύουμε να γίνουν τα έργα του Ιανού και βοηθούμε τον κόσμο μας. Γράφει η ανακοίνωση ότι κάθε ψέμα που λένε, δημιουργεί ένα χρέος και ότι κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Εμείς παλεύουμε για τον κόσμο μας και για τα έργα που δεν έγιναν δύο χρόνια μετά.
Καλώ όσους εμπλεκόμενους υπάρχουν να δούνε το θέμα αυτό και να προσπαθήσουν να το λύσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχουμε ψηφιακό υλικό με φωτογραφίες που δείχνουν στα δύο φράγματα, το ακάθαρτο ποτάμι και τον δρόμο προς την Κρήνη, που λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων είναι από μέρα σε μέρα να πέσει και να γίνει ατύχημα στους διερχόμενους οδηγούς.
Τα δύο φράγματα που βρίσκονται σε Πυργάκια και Ευύδριο έχουν επικινδυνότητα για τον εξής λόγο, τα φερτά υλικά φρακάρουν στα φράγματα με αποτέλεσμα να σπάνε τα αναχώματα που ήδη είναι καταπονημένα. Ήδη στις δυο πόρτες υπάρχει ακόμα καρούλα ποτίσματος, θα σπάσει το φράγμα και θα πλημμυρίσει το Ευύδριο. Το ίδιο συμβαίνει και στα Πυργάκια. Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν ανέχομαι άλλο αυτό που γίνεται και αυτά που λεω κυριολεκτώ και δεν περιαυτολογώ στο χορό αυτό του Ζαλόγγου που έχει στηθεί θα παρασυρθούν άπαντες και όταν λέμε άπαντες εννοούμε άπαντες. Εγώ καλώ και τους βουλευτές του νομού να έρθουν εδώ να δούνε και να  πάρουν θέση για την κατάσταση που επικρατεί και να λυθεί άμεσα. Εμείς φωνάζουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Χαράλαμπος Σκαντούρης (πρόεδρος κοινότητας Υπέρειας): Δεν μπορούμε 3-4 χωριά με κάθε νεροποντή ο κόσμος να σηκώνει τα πράγματα και συγκεκριμένα στο δικό μου το χωριό μέσα σε δύο χρόνια δυο φορές. Μια με τον Ιανό και μια με τον Διομήδη. Γιατί με το Διομήδη μόνο η Υπέρεια είχε νερό πάλι μέσα στις αυλές των σπιτιών. Αυτό που ζητάμε από την Περιφέρεια δεν είναι να μας πει τι έργα κάνει στα ορεινά, που πολύ καλά κάνει, αλλά για μένα ξεκίνησε λάθος. Πρώτα προστατεύεις τον κόσμο που έφαγε τόνους λάσπη, που πέταξε όλο το νοικοκυριό του και μαζί με τον κόσμο και εμείς. Αυτό που ζητάμε είναι ο καθαρισμός του Ενιπέα ποταμού και ενίσχυση των αναχωμάτων με υψομετρικά. Έβγαλε η Περιφέρεια ότι ξεκίνησε να καθαρίζει το ρέμα Δρισκολιώτη και θα συνεχίσει και προς τα πάνω. Ναι αυτό είναι καλό. Αυτό το επικροτώ για το δικό μου το χωριό. Το θέμα όμως είναι και ο Ενιπέας που έχει βγει ότι θα καθαριστεί εδώ και 2 χρόνια. Δεν έχουμε δει τίποτα πέρα από μια αποκατάσταση των αναχωμάτων από τον Ιανό, αλλά όχι ενίσχυση. Η ενίσχυση είναι το σημαντικό και ο καθαρισμός του Ενιπέα. Αυτά που ζητάμε είναι δύο απλά πράγματα, που εγώ προσωπικά έκανα μια βδομάδα να κοιμηθώ και εκείνο το βράδυ έβγαζα κόσμο από το σπίτι, για να μην νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορούμε.
Γεώργιος Μπόγκας (πρόεδρος κοινότητας Βασιλί): Οι δύο πρόεδροι με κάλυψαν πλήρως. Εκείνο που ήθελα να επισημάνω είναι το εξής: Αν αναφερθώ στα έργα τα οποία έχει επιτελέσει μέχρι στιγμή η Περιφέρεια θα διαπιστώσω ότι δεν έχει γίνει η σωστή ιεράρχηση των έργων που έχουν γίνει μέχρι στιγμή με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχθεί όλοι οι χείμαρροι οι οποίοι χύνονται στην κοίτη του ποταμού του ενιπέα με αποτέλεσμα τον επερχόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερη συσσώρευση νερού και κίνδυνο μεγαλύτερο. Έπρεπε πρώτα να ανοιχθεί η κοίτη του ποταμού και μετά τα παρακείμενα κανάλια. Ο καιρός πιέζει, ο χειμώνας πλησιάζει, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επαρχία Φαρσάλων και ειδικά τα 3-4 χωριά ήταν εκείνα που πλήρωσαν την μεγαλύτερη ζημιά όσον αφορά το πλημμυρικό φαινόμενο του ιανού. Θα πρέπει η περιφέρεια να δείξει μεγαλύτερο ζήλο, να βάλει 2-3 εργολαβίες να τελειώσει όσο νωρίτερα γίνεται όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται. Όσον αφορά τα φράγματα ισχύει να είναι υπεύθυνο το ΤΟΕΒ. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι αρμοδιότητα και τι πόρους έχει (οικονομικούς) για να κάνει αυτό το έργο.Εμείς παραμένουμε εδώ στα χωριά μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των κατοίκων. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και οι υπεύθυνες αρχές ας κάνουν ότι είναι δυνατόν για ένα καλύτερο αύριο ώστε να αποφύγουμε αυτά που περάσαμε.

Προηγούμενο άρθρο Συγκλόνισε η “Αγγέλα Παπάζογλου” στη Μάντρα της Κοκκινιάς
Επόμενο άρθρο CINE–ραντεβού στον κήπο του Μουσείου