Μάξιμος: Επίσπευση αποζημιώσεων για ζημιές σε ντομάτα, μήλα, αμπέλια


Σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Ευίδριο Φαρσάλων, όπου καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας υπέστησαν όψιμες ζημιές από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να του εκθέσει την κατάσταση που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και να μεταφέρει το αίτημα των παραγωγών για την συνδρομή της πολιτείας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που τις προηγούμενες μέρες είχε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει τόσο οι πληγέντες ντοματοπαραγωγοί, όσο και οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς και οι αμπελοπαραγωγοί του Τυρνάβου. Ιδιαίτερα τόνισε το γεγονός ότι οι ζημιές καταγράφονται σε μια χρονιά που σημειώνεται εκτίναξη του κόστους παραγωγής τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και των λιπασμάτων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει επισκεφθεί τις πληγείσες καλλιέργειες και ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους παραγωγούς, έχει ήδη θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου την ανάγκη επίσπευσης των εκτιμήσεων και την καταβολή δικαίων αποζημιώσεων. Ο κυβερνητικός βουλευτής ανέπτυξε στον επικεφαλής του ΕΛΓΑ τον προβληματισμό των αγροτών για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων με τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος την προηγούμενη τριετία, καθώς αυτός υπολείπεται κατά πολύ της φετινής τιμής της ντομάτας, το κόστος παραγωγής της οποίας έχει εκτοξευθεί. Προς τούτο, πέραν των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό, θεωρεί εύλογο το αίτημα των παραγωγών για επιπρόσθετη στήριξη μέσω de minimis.

Επίσης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισπευτούν οι αποζημιώσεις που έχουν δρομολογηθεί για τις πληγείσες καλλιέργειες στο νομό: τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στους δήμους Ελασσόνας, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αγιάς, άλλα και εκκρεμότητες από ενστάσεις σε προγενέστερα πορίσματα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθιστά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την καταβολή των αποζημιώσεων νωρίς, αναγκαία.

 

Ζημιές και στα αμπέλια

Τέλος, αφού τον ευχαρίστησε για την αποφασιστική συνδρομή του για την πληρωμή των αποζημιώσεων για το προανθικό στάδιο στα βιομηχανικά αχλάδια, τον ενημέρωσε για  τα θέματα που θέτουν οι παραγωγοί των φρούτων κυρίως (μήλων και αχλαδιών) που φέτος αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, ενώ έθεσε υπόψη του και τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, οι οποίοι λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων στην έναρξη της συγκομιδής διαπιστώνουν εκτεταμένα προβλήματα σήψεων στα σταφύλια και χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους, ζητούν την συνδρομή του ΕΛΓΑ και της πολιτείας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ άκουσε με προσοχή τον πρώην υπουργό και τον διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός παρά το τεράστιο εύρος ζημιών σε όλη τη χώρα θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών. Μάλιστα, δεσμεύτηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και να έχει συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών στις πληγείσες περιοχές.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Οι δρόμοι δεν είναι πίστες αγώνων – Ενισχύουμε την οδική εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις του Δήμου Τεμπών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας