Ειδήσεις

100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή


Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, διοργανώνει την κεντρική του εκδήλωση, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Βλάσης Αγτζίδης με θέμα: “Αναζητώντας τις αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής”.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους: Λίνα Νούτσου – Παναγιώτη Κράια τραγούδι, Χρήστο Καρρά κιθάρα και Γιώργο Ζαφειρόπουλο βιολί και Γιώργο Παπαβασιλείου μπουζούκι.

 

Ο ομιλητής

O Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βασικές σπουδές τα μαθηματικά. Ανήκει στην τρίτη προσφυγική γενιά με αναφορές στην Ιωνία και στον Πόντο. Έχει εκδώσει έως τώρα δεκαεπτά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές εκδόσεις.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1995) για τη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών, για τη συμμετοχή του στην οργάνωση της επιχείρησης για τη διάσωση των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη Αμπχαζία (1993) και για την οργάνωση του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (1995).

Η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ιστορική εμπειρία και τη σύγχρονη παρουσία των Ελλήνων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τα προβλήματα του νεότερου ελληνισμού, τους μουσουλμάνους ελληνόφωνους της Τουρκίας, την ευρύτερη ελληνική Διασπορά κ.ά. Επισκέφτηκε πολλές φορές τις περιοχές που κατοικεί η ελληνική μειονότητα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς και τις περιοχές των ελληνόφωνων στη βόρεια και δυτική Τουρκία. Παρακολούθησε τη διαδικασία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και περιέγραψε τις επιπτώσεις που είχε στην ελληνική μειονότητα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Μητρώο Επαγγελματιών Κινηματογραφικών Παραγωγών δημιουργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας