Ειδήσεις

Μάξιμος: Θεσμική προστασία των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο


Στην σημασία της καθιέρωσης ενός ενιαίου πλαισίου προστασίας των καταναλωτών που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ χωρίς τα εμπόδια που τίθενται από τις ισχύουσες νομοθεσίες, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της ενσωμάτωσης των Οδηγιών που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακών υπηρεσιών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που εξήρε το μεταρρυθμιστικό έργο που υλοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον παριστάμενο υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα, υπογράμμισε ότι «χωρίς αμφιβολία το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη χρήση ψηφιακών μέσων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών εκτινάχθηκε και στη χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας όταν τέθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Και είναι σημαντικό ότι αυτή η τάση συνεχίζει να έχει μεγάλη δυναμική και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Σαφώς θα αυξάνονται προϊόντος του χρόνου γιατί τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων ωθούνται σε ανάλογες επιλογές για τις εμπορικές και καταναλωτικές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως υπογράμμισε εύστοχα ο εισηγητής μας, ο κ. Ζεμπίλης, από το 2019 έως το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα, το ίδιο το κράτος προχώρησε σε μια ταχεία προσαρμογή στα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα αυτού του “θαυμαστού νέου κόσμου” με το μεταρρυθμιστικό έργο που κατά κοινή ομολογία έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή η νέα πραγματικότητα επομένως πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Να είναι, δηλαδή, βέβαιοι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν διαδικτυακά κάθε είδους αγαθό στην ΕΕ ότι είναι το ίδιο διασφαλισμένοι όπως όταν αγοράζουν από ένα φυσικό κατάστημα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα εισακουστεί η πρόταση του διευθυντή και νομικού συμβούλου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του κ. Αντωνίου Μέγγουλη, ο οποίος ζήτησε κατά την ακρόαση των φορέων από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει σε νέα προγράμματα ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς».

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού στην αθλήτρια Κατερίνα Πιτσιάβα
Επόμενο άρθρο Στις εκδηλώσεις Θεοτόκεια στην Κοιλάδα Λάρισας η Ρένα Καραλαριώτου