Ειδήσεις

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου, από τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ


Πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή 4 Σεπτέμβρη,  εκδήλωση που διοργανώνουν  τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στον Ξερόλακκα  Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν της ίδρυση και  την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων που έγινε στη θέση   (Μπεχτέσι).

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν αντιπροσωπείες  των Τομεακών Επιτροπών Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, του Τομεακού Συμβούλιου Λάρισας της ΚΝΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Γόνων του ΚΚΕ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Λάρισας, Ελασσόνας, Γόνων, Καλαμαριάς,  ο Σερδένης Θανάσης αντιπρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ,  ο Αβρανάς Δημήτρης  επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ελασσόνας, η Μαρία Κωστή επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τεμπών, ο αντιδήμαρχος Κατσιούρας Γιώργος του Δήμου Ελασσόνας  και  εκπρόσωποι του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης .

Την κεντρική ομιλία έκανε η Δήμητρα Σίσκου πρόεδρος της  Δ.Ε.  του παραρτήματος Λάρισας, ενώ  χαιρετισμό με αναφορά στο ιστορικό απηύθυνε η Ανέτα Ψωμιάδου  πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας.

Η Δήμητρα Σίσκου πρόεδρος της  Δ.Ε.  του παραρτήματος Λάρισας,, στην ομιλία επισήμανε για τη σημασία της  εκδήλωσης ανέφερε: Πραγματοποιείται  για να τιμήσουμε τους πατριώτες αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που όχι μόνο πήραν μέρος στον αγώνα ενάντια στην τριπλή  κατοχή της πατρίδας μας από τους, – Ιταλούς φασίστες, τους  Γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους,- κατακτητές για την απελευθέρωση της, αλλά έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή.

Μελετώντας τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και με την πείρα που έχουμε αποκτήσει εκτιμούμε για τις σημερινές εξελίξεις ότι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Σήμερα οι εξελίξεις σημαδεύονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία. Οι αιτίες του βρίσκονται στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στην αναμέτρηση των αστικών τάξεων

Προσχηματικοί είναι και οι λόγοι με τους οποίους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους στην Ουκρανία, δήθεν για να διαφυλάξουν τον ελεύθερο κόσμο, τη «δημοκρατία» την πάλη με τον «αναθεωρητισμό» κ.ο.κ… Πίσω από αυτά κρύβουν τις πραγματικές επιδιώξεις τους, τα στρατηγικά τους σχέδια για την προώθηση των συμφερόντων τους στην Ευρασία, πριν τη μεγάλη σύγκρουση με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η ελληνική συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό  των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έχει απογειωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο αγώνας, λοιπόν, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποκτά κρίσιμη σημασία και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί στοιχείο της εμπλοκής αυτής είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο ΝΑΤΟικών κρατών, εντείνουν τον ανταγωνισμό τους, με μεγάλους κινδύνους για τους δύο λαούς.

Σ’ αυτές τις συνθήκες συμφωνούμε με το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας που έχουν τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και έχουν εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα έχουν καθορίσει, παλεύουμε μαζί τους και προτάσσουμε τη φιλία των λαών

Αυτή την περίοδο όλοι και όλες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, για να δυναμώνει η απαίτηση για να μη βρεθεί κανένας στρατιώτης και αξιωματικός εκτός συνόρων, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις. Αυτός ο αγώνας συνδυάζεται με την πάλη για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες: Το χρέος του πολέμου και της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. Για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας. Την κατάργηση της βαριάς φορολογίας. Την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, στην ιστορική διαδρομή του, διαμόρφωσαν ανθρώπους με υψηλά ιδανικά, πιστούς επαναστάτες, άξιους αγωνιστές. Ο δρόμος αυτός πέρασε από τις γειτονιές της Ελλάδας, τα εργοστάσια, τα γιαπιά και τα χωράφια, τις φυλακές και τις εξορίες, τα βουνά και τα ξερονήσια. Τα βήματά τους ήταν σταθερά, χάραξαν βαθιά και διαπέρασαν κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στον βηματισμό τους συνεχίζουμε.

Στα μονοπάτια που χάραξαν περπατάμε και συναντιόμαστε σήμερα, με  την επαναστατική θεωρία, τις επεξεργασμένες θέσεις του ΚΚΕ που αποκτούν υλική δύναμη στους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ανοίγουν τον δρόμο για τον κόσμο που οραματίστηκαν οι σύντροφοί μας, για τον κόσμο που προσδοκούν οι σημερινές γενιές των κομμουνιστών. Έναν κόσμο ελεύθερο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο απαλλαγμένο από κρίσεις, φτώχεια και πολέμους, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Στο χαιρετισμό η Ανέτα Ψωμιάδου  πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας αναφέρθηκε στο ιστορικό: Η πρώτη ανταρτοομάδα στον Όλυμπο- συγκροτήθηκε το Μάη του  1942  με απόφαση της ΚΕ του ΕΛΑΣ στη «Διάβα» του Ολύμπου. Μετά αρχίσανε να συγκροτούνται σε όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Στην   πρώτη συνάντηση συζητήθηκε  η ανάπτυξη  τους. Το  Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, απλώθηκαν  από άκρη σε άκρη σε όλη την περιοχή.  Υπογράφτηκε  ιδρυτικό και το καταστατικό των δύο ομάδων όπου διαβάστηκε  μπροστά σε όλους τους αντάρτες.  Έγινε η ορκωμοσία των ανταρτών με περιεχόμενο:

.Ένταση  των ενεργειών των ομάδων για την εξόντωση των λεγεωνάριων και των ληστοσυμμοριτών, λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του αντάρτικου. Καθορισμός τριμελούς διοίκησης (Γραφείου). Καθορισμός χαιρετισμού ( το χέρι στο κεφάλι στο δίκοχο      Διεθνής

.Το ελευθερώσημο στο δίκοχο να είναι δύο σημαίες ελληνικές χιαστί, τον ήλιο στη μέση με τα γράμματα ΕΛΑΣ.

.Τα τραγούδια των ανταρτών να είναι εθνικά του Ρήγα και μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά κ.α. .

.Οι σχέσεις με το λαό και τους αντάρτες να είναι αδελφικές.

.Προσφώνηση ανάμεσα στους αντάρτες μεταξύ τους να είναι οι λέξεις «συναγωνιστή» ή «φίλε».

Για το συντονισμό της δράσης τους χρειάστηκε όργανο που να καθοδηγήσει το αντάρτικο. Έτσι αποφασίζετε να γίνει μια αντιπροσωπευτική συνάντηση από όλες τις ομάδες. Αυτή η συνάντηση ονομάστηκε πρώτη συνδιάσκεψη των ανταρτών. Έγινε στις 25 Αυγούστου 1942 στον Όλυμπο  ανάμεσα στα χωριά Καρυά  και  Νεζερό ( Ονήλιο).

Η συνδιάσκεψη αποφάσε:

1.Επίσημη εμφάνιση των ανταρτών στα χωριά την ημέρα σαν λαϊκός στρατός απελευθερωτικός.

2.Ανοιχτό χτύπημα της λεγεώνας και των αντεθνικών στοιχείων.

3.Απονομή της δικαιοσύνης από τους αντάρτες όπου αυτό είναι δυνατό.

4.Να δεκαπλασιασθεί η δύναμη των ανταρτών μέχρι τον Οκτώβρη.

5.Για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός δράσης των ανταρτών κατά ορεινούς όγκους δημιουργούνται αρχηγεία στον Όλυμπο με διοίκηση τους Νίκο Ξυνό και Λευτέρη Παπαστεργίου, στον Κίσσαβο με διοίκηση τον Γ. Καρτσιώτη τον Πούλιο και τον Μακεδόνα. Μετά το τέλος των εργασιών οι ομάδες ανέλαβαν  τις αποστολές τους.

Η δράση των αντάρτικων ομάδων Οι ηρωικοί αγώνες, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού ολόκληρης της Ελλάδας και γέννησαν και γιγάντωσαν τον ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ.

Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της τιτάνιας πάλης του ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος, με οδηγό, οδηγητή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ.

Στεφάνια κατατέθεσαν: οι τομεακές επιτροπές Λάρισας και υπαίθρου Λάρισας   του ΚΚΕ, Το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, η ΚΟΒ Γόννων του ΚΚΕ ,Εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας ,τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, Ελασσόνας, Γόνων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης .

Στο τέλος κρατήθηκε  ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.

Λάρισα 5/9/2022

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Θεσμική απάντηση στην αντιθεσμική στάση Ανδρουλάκη η αλλαγή εκλογικού νόμου
Επόμενο άρθρο Θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέρ