Ειδήσεις

Κέλλας σε Σταϊκούρα: Οι δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής


Τα προβλήματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού έθεσε ο αν. γραμματέας της, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της ΚΟ της ΝΔ, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών του δημοσίου και τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος συντόνισε την τηλεδιάσκεψη, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να έρθει προς συζήτηση το θέμα του εξωδικαστικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να συζητηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται, αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σταϊκούρα.

Από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε, πως, με το νέο σχέδιο νόμου, μέσω της νέας Αρχής, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης αφενός μεταξύ πιστωτών (ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων) και οφειλετών. Αναφορικά, δε, με το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, αναφέρθηκε πως η λειτουργία του πρόκειται να συμβάλλει στην αξιόπιστη πιστοληπτική αξιολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, με γνώμονα τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους φορείς και ιδιώτες και την πρόληψη του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικώνμαζί με τον γεν. γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαο Κουλοχέρη, ενημέρωσαν τους βουλευτές για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και του συστήματος κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων ανώνυμων εταιρειών. Στόχος των εισαγόμενων ρυθμίσεων είναι η λειτουργική ενίσχυση των εταιρειών, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση τετραετών στρατηγικών και ετήσιων επιχειρησιακών σχεδίων, στο πλαίσιο χάραξης της πολιτικής κρατικής ιδιοκτησίας των ανωνύμων εταιρειών και της δήλωσης αποστολής και ειδικών υποχρεώσεών τους.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό και τους γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση, που παρείχαν στους βουλευτές, ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να λάβει υπόψη του το αίτημα των νομικών προσώπων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων λόγω συστημικών δυσλειτουργιών. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως, μετά την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών, θα δοθεί στα φορολογούμενα νομικά πρόσωπα δυνατότητα υποβολής δηλώσεων, η οποία θα είναι ισοδύναμη των ημερών που καταγράφηκαν δυσλειτουργίες(2 επιπλέον μέρες).

 

Προηγούμενο άρθρο Στα Πλατανούλια για την 7η Γιορτή Αχλαδιού ο Θανάσης Παιδής
Επόμενο άρθρο 5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών στο Δημοτικό Γήπεδο Πυργετού