Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο: Καμία παράταση ωραρίου – Όχι στο παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου


Η διεύρυνση ωραρίου για την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη που αιτήθηκε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, βαπτίζοντας μάλιστα αυτή την βραδιά «βραδιά γιορτή», αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής της Ελασσόνας. Αφού την ίδια ακριβώς στιγμή οι λαϊκές – εργατικές οικογένειες στενάζουν από την ακρίβεια, μετράνε μέχρι και το τελευταίο λεπτό για να δούνε πως θα βγάλουν τον μήνα και αγωνιούν για τον «βαρύ» χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Μία βραδιά που στην πράξη θα είναι ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα. Γι΄αυτό ένα τέτοιο αίτημα καμία σχέση δεν έχει με τις δικές τους ανάγκες.

Το εν λόγω αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, που βρίσκει την αβάντα και την στήριξη του  Εργατικού Κέντρου της περιοχής με το επιχείρημα, ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες (που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με τις «Λευκές Νύχτες», το άνοιγμα τις Κυριακές και άλλες δράσεις που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων και συνολικά των εργαζομένων) θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση(«αν παραμείνουν τα καταστήματα της Ελασσόνας ανοιχτά, θα αναζωογονηθεί η περιοχή…»), δεν έχει καμία βάση.  Όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι οι ώρες που εμποδίζουν εργαζόμενους, αγρότες και λαϊκά νοικοκυριά να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους άλλα η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις, οι εξευτελιστικές τιμές αγροτοπαραγωγού, η ανεργία, και η έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας.

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας τους Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας φανερώνει ότι εξυπηρετεί άλλες ανάγκες και όχι αυτές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αφού γνωμοδοτεί θετικά για το συγκεκριμένο αίτημα με «την προϋπόθεση ότι θα τεθεί χρονικός περιορισμός ωρών για τους εργαζόμενους. Αν υπάρχουν υπερωριακές ώρες εργασίας να πληρωθούν κανονικά και γενικά οι εργαζόμενοι να τύχουν της νόμιμης και ανάλογης μεταχείρισης».

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας φαίνεται ότι βρίσκεται και ζει σε μία παράλληλη πραγματικότητα. Αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το εργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει δεν εφαρμόζεται σε κανονικές συνθήκες, μιας και πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, άλλοι δεν πληρώνονται τις υπερωρίες, άλλοι δεν πληρώνονται τις προσαυξήσεις των αργιών και ο κατάλογος των εργοδοτικών αυθαιρεσιών με τις πλάτες του αστικού κράτους που τους έχει λύσει τα χέρια δεν έχει τελειωμό.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι ώρα να πούνε ΩΣ ΕΔΩ! Δεν θα τους αφήσουμε να μας εμπαίζουν και να συμβιβαζόμαστε με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα και τη βαρβαρότητα! Απαιτούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να μην εγκρίνει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας.

Διεκδικούμε :

  • Σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς μας. Καθορισμένο ωράριο με βάση Συλλογική Σύμβαση.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για τον Πύργο Χαροκόπου