Ειδήσεις

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας και Ελασσόνας


Τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ορκωμοσία και την ίδρυση των πρώτων αντάρτικων ομάδων.

Καλούμαι τους συναγωνιστές, τα μέλη τω παραρτημάτων, το λαό και τη νεολαία να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Η μετάβαση Θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Η εκδήλωση γίνεται για να τιμήσουμε την ορκωμοσία της ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων, τιμώντας τους κομμουνιστές και όλους τους αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που όχι μόνο πήραν μέρος και ένοπλα στον αγώνα ενάντια στην τριπλή κατοχή της πατρίδας μας για την απελευθέρωση της, αλλά έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή.

Φέτος 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ έχει ξεχωριστεί σημασία .

Η πρώτη συνάντηση που έγινε στις 25 Αυγούστου του 1942 ονομάστηκε συνδιάσκεψη των ανταρτών. Πήραν μέρος 30 περίπου αντάρτες, κουβεντιάστηκε η ανάπτυξη των αντάρτικων ομάδων σε όλη την περιοχή . Υπογράφτηκε το ιδρυτικό και καταστατικό των δύο ομάδων και διαβάζεται μπροστά σε όλους τους αντάρτες.

Έγινε η ορκωμοσία των ανταρτών με περιεχόμενο: Ένταση των ενεργειών των ομάδων για την εξόντωση των λεγεωνάριων και των ληστοσυμμοριτών, λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη του αντάρτικου. Καθορισμός τριμελούς διοίκησης (Γραφείου).

Οι σχέσεις με το λαό και τους αντάρτες να είναι αδελφικές. Προσφώνηση ανάμεσα στους αντάρτες μεταξύ τους να είναι οι λέξεις «συναγωνιστή» ή «φίλε». Σε δυο μέρες οι ομάδες χωρίστηκαν, πήγε η κάθε μία στην δική της περιοχή. Το Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες μετά την ορκωμοσία πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο κ.α, απλώθηκαν παντού από άκρη σε άκρη.

Η ΕΑΜική κληρονομιά και η δράση του ενόπλου τμήματος του ΕΛΑΣ  παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ταυτόχρονα προετοιμάζει τον γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό.

Η πολιτική στάση, των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ’ αυτή την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι και ότι οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ’ αυτήν.

Ξεκαθαρίζουμε, ότι μας χωρίζει άβυσσος με αυτούς που και σήμερα δίνουν τη γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Δίνουν στρατιωτικές βάσεις και στέλνουν ελληνικό στρατό και υλικό στις ιμπεριαλιστικές

επεμβάσεις όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και όπου γης, με στόχο την γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης για τα κέρδη των μονοπωλίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ σήμερα αλλά και οι προηγούμενες  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μιλούσαν και μιλάνε για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό. Είναι αυτοί που έχουν δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξαπολύσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν δώσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ για να αλωνίζουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, έχουν ανοίξει νέες ΝΑΤΟικές και Αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, όπως αυτές στο Στεφανοβίκειο και το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. της Λάρισας.

Η αντιφασιστική νίκη που πέτυχε ο λαός μας επιβεβαιώνει ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν αν το αποφασίσουν να ανατρέψουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, φέρνει φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, σε όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

 

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

 

Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας.

Προηγούμενο άρθρο Ανάγκη αεροπορικής αντιχαλαζικής προστασίας στον θεσσαλικό κάμπο
Επόμενο άρθρο Στο 6ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνών Δημιουργών του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης Γόννων ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης