Ειδήσεις

Μάξιμος: Ο Πύργος Χαροκόπου τοπόσημο του νομού μας


Στις παρεμβάσεις του για τη διάσωση του «Πύργου Χαροκόπου», με πρώτη επί υπουργίας Γερουλάνου και τελευταία επί Μενδώνη, αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απάντησή του στην πρόσκληση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη να συμμετάσχει σε σύσκεψη μετά την είδηση ότι το αναγνωρισμένο ως νεότερο μνημείο ιδιωτικής ιδιοκτησίας βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας βρίσκεται στη Ρώμη, προσκεκλημένος του Διεθνούς Δικτύου των Καθολικών Νομοθετών, υπογραμμίζει ότι ο «Πύργος Χαροκόπου» είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης τοπικής μας ιστορίας που πρέπει να διασωθεί και, ει δυνατόν, να αποτελέσει ζωντανή εστία πολιτισμού για την τοπική κοινωνία».

Ολόκληρη η επιστολή του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

Προς

Δήμαρχο Λαρισαίων

Κύριο Απόστολο Καλογιάννη

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση. Δυστυχώς, όμως, λόγω της συμμετοχής μου ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών στη Ρώμη, αδυνατώ να παραβρεθώ στην σύσκεψη για τον «Πύργο του Χαροκόπου», που διοργανώνετε.

Όπως γνωρίζετε η διάσωση του «Πύργου Χαρακόπου» έχει αποτελέσει ζήτημα συνεχών παρεμβάσεών μου προς την Πολιτεία. Από το 2009 ακόμη, και κατόπιν παραινέσεων της τοπικής κοινωνίας, είχα επισημάνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε υπουργό κ. Γερουλάνο, την ανάγκη ενεργειών για την αποτροπή της κατάρρευσης του οικοδομικού συγκροτήματος καθώς το Κονάκι είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από τη Μελίνα Μερκούρη. Πιο πρόσφατα, και συγκεκριμένα το 2020, είχα θέσει στη νυν υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μαζί με το ζήτημα της επιστροφής στη Λάρισα των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου, Μιχάλη Παντόλφη, το ενδιαφέρον του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να περιέλθει το μνημείο στην κυριότητά του και να μπορέσει να αναστυλωθεί και αξιοποιηθεί.

Το οικοδομικό συγκρότημα του «Πύργου του Χαροκόπου», που κοσμεί την βορειοδυτική είσοδο της πόλης της Λάρισας είναι ένα πολιτιστικό μνημείο, αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης τοπικής μας ιστορίας που πρέπει να διασωθεί και, ει δυνατόν, να αποτελέσει ζωντανή εστία πολιτισμού για την τοπική κοινωνία.

Κύριε δήμαρχε,

Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μου, αποδεικνύουν τη δεδομένη στάση μου να παραμείνω αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια για την διάσωση και αξιοποίηση του μνημείου, που αποτελεί ένα από τα τοπόσημα του νομού μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αναμένω με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

Με εκτίμηση,

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός για τη βράβευση της Περιφέρειας από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας
Επόμενο άρθρο 6ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνών Δημιουργών - Αφιέρωμα στον Νίκο Χατζή