Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας σε διαβητικούς


Στις 8 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ, που μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδη τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου Ι.

Η μείωση αυτή φτάνει περίπου τα 130 € το μήνα, μιας και η αποζημίωση από 45 € ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20 €. Για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες το μήνα. Οι αισθητήρες αυτοί, είναι άκρως απαραίτητοι, γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που χρόνια τώρα μέσω των κανονισμών των παροχών του ΕΟΠΥΥ, το γνωστό ΕΚΠΥ, προχωρούν βήμα-βήμα μέσω των περικοπών, τη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα έχει και τις ανάλογες παροχές.

Άλλωστε, η ίδια η απόφαση του ΕΟΠΥΥ, ομολογεί ότι στηρίζεται στους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και στη λογική των κλειστών προϋπολογισμών. Στα πλαίσια αυτά, εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων προς τα κάτω με το κόστος των παροχών των ταινιών μέτρησης σακχάρου γενικότερα για τους διαβητικούς όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Πέρα για πέρα αντιδραστική και προκλητικά ταξική η παραπάνω απόφαση. Για τα παιδιά των εργαζόμενων, για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς οι κατακτήσεις της επιστήμης όπως είναι οι νέοι τύποι των αντλιών ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη δεν θα είναι διαθέσιμοι. «Όποιος θέλει να πάει στην ελεύθερη αγορά να τ’ αγοράσει!!» «500 € για την αντλία το πολύ, ενώ αυτή στοιχίζει 7.000 € και 20 € για τον αισθητήρα, ενώ στοιχίζει 50 €».

Άλλωστε, αυτή τη λογική έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι ανασφάλιστοι διαβητικοί που καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα, και άλλοι χρόνια πάσχοντες, ενώ ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κάτω από ειδικές διαδικασίες, δίνονται κάποιες εγκρίσεις για αντλίες, μετρημένες στα δάκτυλα, όταν μόνο τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες.

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους διαβητικούς.

Ούτε ευρώ, από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για τα αναλώσιμα που σήμερα είναι απαραίτητα για κάθε παιδί, για κάθε διαβητικό, που τα έχει ανάγκη.

Είναι ανεπίτρεπτο να αποκλείονται οι πάσχοντες από διαβήτη και δη τα παιδιά, από τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας.

Όχι στην περικοπή των αναγκαίων μέσων για την προστασία της ζωής, της υγείας των χρονίως πασχόντων από διαβήτη, για να πριμοδοτούνται οι μεγάλοι επιχειρηματίες της υγείας με δισεκατομμύρια ευρώ.

Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες, νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις σε όσους πάσχουν από διαβήτη είτε τύπου Ι, είτε τύπου ΙΙ, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε ανασφάλιστοι.

Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο με αύξηση της φορολογίας του.

Γράφει ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (διαβητικός)

 

 

Προηγούμενο άρθρο 2.065 τροχονομικές παραβάσεις στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστού στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη