Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Η ΕΝΠΕ και οι Περιφέρειες πρέπει να διεκδικήσουν δασοπροστασία – πυροπροστασία


Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (26.7.22), ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αυτή την περίοδο σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την τοποθέτησή του, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, αλλά και την ανάγκη να διεκδικήσουν η ΕΝΠΕ και οι περιφέρειες, την λήψη ουσιαστικών μέτρων δασοπροστασίας-πυροπροστασίας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΝΠΕ (Ν.Δ), αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), κανείς δεν ένοιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, προσπερνώντας το σαν να μην συμβαίνει κάτι σημαντικό.

 

Η τοποθέτηση, του Τάσου Tσιαπλέ:

«Οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Ηλεία, στην Λέσβο, στον Έβρο και άλλες περιοχές, ανέδειξαν ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα, κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast- track”, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, όπως με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/20 που ψήφισε η Ν.Δ.

Το ποσό που δόθηκε και φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους ΚΑΠ για την αντιπυρική προστασία, ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή το 2021 και το 2020. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται, με κύριο έργο την αποψίλωση χόρτων.

Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, είναι πολύ άσχημη. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε για το 2022, το «αστρονομικό» ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στις Δασικές Υπηρεσίες, για διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και εκτάσεων!

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι η ΕΝΠΕ και οι Περιφέρειες, πρέπει να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Να διεκδικήσουν:

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Σταθμών και κλιμακίων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη Περιφερειών και Δήμων.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/20 της κυβέρνησης της Ν.Δ και όλοι οι προηγούμενοι δασοκτόνοι νόμοι των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, και να εξοφληθούν άμεσα όσοι καθυστερούν να αποζημιωθούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που κάηκαν».
Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Δράσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θεσσαλία