Ειδήσεις

Κέλλας: Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής


Στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, μίλησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σε συνεδρίαση κατά την οποία προσφυγικοί σύλλογοι του Νομού Λάρισας ενημέρωσαν τα μέλη της, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας, επισήμανε την ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης των εγκλημάτων του τουρκικού κράτους, σημειώνοντας:

«Έναν αιώνα μετά το “μαύρο” για την ιστορία του έθνους μας 1922, οι μνήμες των σφαγών, των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και των εκτοπίσεων είναι και θα παραμείνουν πάντα ζωντανές. Γιατί το τουρκικό κράτος διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, εις βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, καθώς και των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει ανακηρύξει επίσημα τη 14η Σεπτεμβρίου και τη 19ηΜαΐου ως ημέρες εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αντιστοίχως, με τους ν. 2645/1998 και ν. 2193/1994. Πρόκειται για το ελάχιστο θεσμικό χρέος, που εκπληρώνει η Πολιτεία απέναντι στους Μικρασιάτες και Πόντιους συμπατριώτες μας, και οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώρισή τους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων.

Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε τη συγκεκριμένη περίοδο, εφόσον επιθυμεί, πράγματι, να συνεχίσει την πορεία της προς τον “πυρήνα” του δυτικού κόσμου και των ευρωατλαντικών θεσμών. Τα εγκλήματα πρέπει να αναγνωρίζονται, για να μην επαναλαμβάνονται».

Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη της χώρας, υπογραμμίζοντας:

«Εκτιμούμε τη μεγάλη προσφορά των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων και των απογόνων τους στην ανόρθωση της χώρας. Ειδικότερα στον Νομό Λάρισας, οι πρόσφυγες και προσφυγικής καταγωγής συντοπίτες μαςσυνέβαλαν στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, γράφοντας το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, καταλήγοντας:

«Υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη λαϊκών και κληρικών, που άφησαν την τελευταία τους πνοήστημικρασιατική γη, έπειτα από 30 αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνισμού.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία του Αγίουιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αγίων Αρχιερέων, Αμβροσίου Μητροπολίτη Μοσχονησίων, Προκοπίου Μητροπολίτη Ικονίου, Γρηγορίου Μητροπολίτη Κυδωνίων και Ευθυμίου Μητροπολίτη Ζήλων».

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για τον παρατεταμένο καύσωνα