Ειδήσεις

Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής για ενήλικες


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερo σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες με θέμα: «Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων» που πραγματοποίησε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Το σεμινάριο περιλάμβανε δύο ενότητες:

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, αναλύθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από τη χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως τη μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα. καθώς και οι επιρροές των σταμπωτών και η χρήση τους.

Έπειτα παρουσιάστηκαν τα σχέδια, οι χρωστικές και ο τρόπος αποτύπωσης των μοτίβων και η σύνθεση των σταμπωτών.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε η πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Ακολούθησε το βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχουσες δημιούργησαν τα δικά  τους σταμπωτά, με ταλέντο και φαντασία, και εξασκήθηκαν πάνω σε αυτά, αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.

Με το πέρας του σεμιναρίου πήραν βεβαίωση παρακολούθησης.

`                  .

 

Προηγούμενο άρθρο Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα νοσηλεύεται στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Τσάτσαρος: Όχι, η Κύπρος δεν κείται μακράν, είναι στη σκέψη μας και στην ψυχή μας