Ειδήσεις

Κέλλας: Αναβάθμιση των πανεπιστημίων, διασύνδεση με την αγορά εργασίας


«Με το παρόν νομοσχέδιο:

  • Εκσυγχρονίζουμε τα προγράμματα σπουδών.
  • Ενισχύουμε το έργο των πανεπιστημίων με σύγχρονες δομές.
  • Προωθούμε τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας με την αγορά εργασίας.
  • Εκσυγχρονίζουμε τον ΔΟΑΤΑΠ και απλοποιούμε τη διαδικασία αναγνώρισης σπουδών.»

Τα παραπάνω τόνισε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ», προσθέτοντας:

«Πρόκειται για τομές που, είτε αρέσει στην αντιπολίτευση, είτε όχι, τις καλωσορίζουν, τόσο η πλειοψηφία της κοινωνίας, όσο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εγκρίνει και χαρακτηρίζει ως “θετικές” τις ρυθμίσεις, που αφορούντη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών.

Τα κοινά προγράμματα σπουδώνθα παρέχουν στα ακαδημαϊκά τμήματα τη δυνατότητα να απονέμουν κοινά πτυχία σε ομοειδή αντικείμενα, όπως στην ιστορία και τη φιλοσοφία, στα μαθηματικά και τα οικονομικά. Καθιερώνονται διπλά προγράμματα σπουδών, που προσφέρουν την προοπτική απόκτησης διπλών πτυχίων από διαφορετικά τμήματα είτε και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αυξάνοντας σημαντικά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ακαδημαϊκής εξέλιξης των πτυχιούχων.

Προβλέπονται η οργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων, που θα καταστήσουν τους πτυχιούχους μας ακόμη πιο ανταγωνιστικούς διεθνώς, ενώ, την ίδια στιγμή, διευρύνονται σημαντικά οι επιλογές εξειδίκευσης των φοιτητών με την καθιέρωση εσωτερικού «Erasmus» και των minordegrees».

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε πως το νομοσχέδιο ενισχύει τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και ευνοεί την ανάπτυξη της έρευνας, σημειώνοντας:

«Θεσπίζουμε τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά και τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα οποία ευνοούν την οργανωμένη διασύνδεση της ακαδημίας με την οικονομία και την ισορροπημένη αλληλεπίδραση μεταξύ της έρευνας και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Τα πανεπιστήμια θα μπορούν να οργανώνουν αυτοδύναμα τα προγράμματα σπουδών τους και να συστήνουν ευκολότερα ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα. Η έρευνα συνιστά πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και το γεγονός, ότι προβλέπεται, ολιστικά, μέσω των Πανεπιστημιακών Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας, η ανάπτυξή της,στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, συνιστά άλμα προς το μέλλον».

Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, υπογράμμισε:

«Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ. Η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων καθίσταται ταχύτερη, καθώς η διαδικασία ατομικής αίτησης ισοτιμίας καταργείται. Μέσω των προβλεπόμενων εθνικών μητρώων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων και τμημάτων, τα πτυχία του εξωτερικού θα αναγνωρίζονται αυτόματα».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε:

«Εργαζόμαστε για να αντιστρέψουμε το “BrainDrain” και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να έχουν την επιλογή της πατρίδας τους, η οποία θα τους ευνοεί να σταδιοδρομήσουν χωρίς να ξενιτεύονται.

Το νομοσχέδιο “Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ” ανοίγει, κυριολεκτικά, τον δρόμο της σύγχρονης ανάπτυξης της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το έμψυχο δυναμικό των ΑΕΙ αποκτά εφόδια, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της χώρας μας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη».

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022
Επόμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ Έξοδος τον Ιούνιο 2022