Ειδήσεις

Πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών


«Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Θεσσαλών για το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και φέρει τη δική σας υπογραφή»  τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός απευθυνόμενος στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της  σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα με τη συμμετοχή Δημάρχων και φορέων για την παρουσίαση του προγράμματος των «Έξυπνες Πόλεις».

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι «προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης χρηματοδοτούνταν και στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν πετύχαιναν το σκοπό τους. Πάντα υπήρχε πρόβλημα στην αξιοποίηση της ψηφιακής σύγκλισης, πάντα υπήρχε έλλειμμα απορροφητικότητας. Εσείς πετύχατε ένα ουσιαστικό  ψηφιακό άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά των περασμένων χρόνων. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους σε όλα τα επίπεδα. Γιατί τα λόγια είναι εύκολα, αλλά οι πράξεις δύσκολες. Στα δύσκολα, ήσασταν παρόντες με επιτυχία. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα στη Λάρισα, ευχαριστούμε για τη βοήθεια που προσφέρετε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στον Α και Β βαθμό Αυτοδιοίκησης» δήλωσε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εξαγγέλλοντας νέο Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών δημοσίων φορέων για  εξυπηρέτηση πολιτών, με χρηματοδότηση 3 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, οι Βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, οι Δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Τεμπών Γιώργος Μανώλης, Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων  Έξυπνης πόλης του Δήμου Λαρισαίων Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ Γιώργος Ρουπακιάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας του  Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Ευάγγελος Διανελλάκης.

 

Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε έργα και δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στο πλαίσιο του ψηφιακού  μετασχηματισμού της. Πρόκειται για έργα που διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη, οδηγούν σε εξοικονόμηση χρηματικών πόρων και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

-Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης:   σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή  ps.thessaly.gov. gr    αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα παραπάνω έργα ενσωματώθηκαν στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως  καινοτόμα έργα- καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης: Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. (Ψηφιακή πλατφόρμα για τη διασύνδεση ευπαθών ομάδων με φορείς αρμόδιους για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών  και προμήθεια ειδικά διαμορφωμένου και εξοπλισμένου οχήματος έκτακτης επέμβασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών).  Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών, κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του  Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα  thess-entaxis.gr  του Παρατηρητηρίου  Κοινωνικής Ένταξης  Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την  ενημέρωση και  επικοινωνία του πολίτη με όλες τις  Δομές Κοινωνικής Ένταξης  και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης: η Περιφέρεια Θεσσαλίας  χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σε όλα τα δημόσια σχολεία  κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας: εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου, Πρόγραμμα «Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής  στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα  και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης,  προμήθεια νέων Σταθμών Μέτρησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης, ηλεκτρονική παρακολούθηση του μεγάλου έργου ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου,  ολοκληρωμένα συστήματα τηλεελέγχου και  τηλεχειρισμού   δικτύων ύδρευσης.

Στον τομέα του πολιτισμού:  Σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου της Περιστέρας σε  real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με  ειδικά  tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής  απεικόνισης για  εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού). Δύο βραβευμένα  Μουσεία – «μίνι Πλανητάρια» Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και  του Πολιτισμού των Μετεώρων  στην Καλαμπάκα και του Ολύμπου  στην Ελασσόνα, παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360  για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας,   σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google.

Για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19:  δωρεάν  σύστημα τηλεϊατρικής Dr. Button, διαδικτυακό νηπιαγωγείο kidoplanet, εφαρμογή SmartTimetable για τις  ανάγκες  της τηλεκπαίδευσης, δημιουργία του πρώτου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας  Health Hub,   για τον ψηφιακό μετασχηματισμό πάνω από 300 μικρομεσαίων  επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου τομέα στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων.

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Επίτευγμα της ΝΔ, η ψηφιακή επανάσταση
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Ενημέρωση της Βουλής για ψηφιακό μετασχηματισμό ΟΤΑ