Ειδήσεις

Βαγενά: Τι θα γίνει με το Μουσείο Αγροτικού Κινήματος στο Κιλελέρ;


Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας εντάσσεται με δημόσια δαπάνη 17 εκατομμυρίων ευρώ το Μουσείο της Αργούς στο Βόλο. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε σημείο της χώρας μας να αναδεικνύονται οι φωτεινές πλευρές της ιστορίας του.

Στις 12 Ιουλίου του 2017, κατέθεσα τροπολογία στη Βουλή με σκοπό την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος στο Κιλελέρ. Ενέργεια και δράση που οραματιστήκαμε μαζί με τον δήμαρχο Κιλελέρ Αθανάσιο Νασιακόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Βισβίκη. Όσο κι αν σήμερα αυτή την προσπάθεια την περιγράφω σε λίγες λέξεις, θέλω να τονίσω ότι ήταν μία επίπονη και δύσκολη προσπάθεια και χρειάστηκε πολλή δουλειά και επιμονή, τόσο από εμένα όσο και από τους συνεργάτες μου.

Οραματιστήκαμε ένα Μουσείο ζωντανό, διαδραστικό και σύγχρονο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θα γίνει πόλος έλξης με συνεχείς επισκέψεις και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, τιμή για τους αγώνες των αγροτών διαχρονικά. Θα μπορεί να αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο μελέτης των αγροτικών ζητημάτων τόσο για την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και ετήσια αγροτικά συνεδρία διεθνούς εμβέλειας, για θέματα οικονομικής αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Ετήσιο forum αντίστοιχου αυτού που γίνεται στους Δελφούς. Το Μουσείο αυτό θα μπορεί να αποτελέσει έναν οργανισμό που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, αλλά και στην χώρα μας.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι, την άνοιξη του ’18 (17/3/2018) η τότε υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωσε τη δέσμευση του ποσού των 70 χιλιάδων ευρώ για την επικαιροποίηση της ανενεργούς για 30 χρόνια μελέτης για την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ. Στις 27/4/2018, τα χρήματα αυτά πιστώθηκαν στο λογαριασμό του Δήμου Κιλελέρ. Στις 29/11/2018, έληξε η διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάθεση της επικαιροποιημένης μελέτης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, δεν γνωρίζουμε ακόμη την τύχη της μελέτης αυτής. Εκφράζω τη λύπη μου για την καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας. Θέλω να πιστεύω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θεωρεί μικρότερης σημασίας αυτό το Μουσείο, ένα Μουσείο του Αγροτικού Κινήματος παγκόσμιας εμβέλειας και ότι σύντομα θα δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, εντάσσοντας και αυτό το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας 2021-2025. Άλλωστε, το ποσό της κατασκευής του Μουσείου του Κιλελέρ, είναι πολύ μικρότερο από αυτό των 17 εκατ. ευρώ του Μουσείου της Αργούς. Απ’ ότι θυμάμαι, μια πρώτη κοστολόγηση που είχε γίνει το 2018 ήταν περίπου του ύψους των 3 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Αποδοτική η συνεργασία υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δήμου Λαρισαίων για τις έξυπνες πόλεις