Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας


Από την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν συνολικά περισσότερους από 250 εργαζόμενους ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η διαδικασία απογραφής θα διαρκέσει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την πλήρη και γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου έως το επόμενο καλοκαίρι. Ο λόγος για την ”Εργάνη ΙΙ” και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Το σύστημα “Εργάνη II” θα είναι η βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται στο εργασιακό νομοσχέδιου του Υπ. Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 (νόμος 4808/2021).

Με την εφαρμογή της το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.

Το νέο αυτό μέτρο αποτελεί άλλη μια υλοποίηση του νόμου – έκτρωμα της ΝΔ για τα Εργασιακά. Παρουσιάζεται τάχα ως το «μαγικό ελιξίριο», που θα δώσει τάχα «δύναμη» στον εργαζόμενο, θα βάλει τέρμα στη «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία, θα κάνει «σεβαστό» τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή των υπερωριών.

Και ρωτάμε :

Ποιος «χρόνος εργασίας» γίνεται σεβαστός; Αυτός που είναι στην κυριολεξία λάστιχο, αφού η εργοδοσία έχει στα χέρια της ένα σωρό εργαλεία, με πιο πρόσφατο αυτό της διευθέτησης, της δουλειάς δηλαδή όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης.

Τι θα μετράει αυτή η «καινοτομία» της κυβέρνησης; Τα 4ωρα που γίνονται 10ωρα, τα ρεπό που ακυρώνονται, τα ανύπαρκτα προγράμματα στους χώρους δουλειάς, όπως στο Εμπόριο κ.α. Αυτό που θα μετράει τελικά θα είναι η απογείωση της εκμετάλλευσης και παράλληλα θα ξεφορτώνει από την εργοδοσία τον σχετικό γραφειοκρατικό φόρτο, αφού θα μπορούν να γίνονται «στο φτερό» οι αλλαγές προγραμμάτων, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ή να θυμίσουμε τα σημερινά ψηφιακά συστήματα ωρομέτρησης του εργάσιμου χρόνου που υπάρχουν ήδη σε πολλούς χώρους, με τις μαγνητικές κάρτες  που οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να χτυπούν στην τυπική ώρα λήξης της εργασίας τους και να ξαναπάνε για δουλειά ;

Για ποιες «υπερωρίες» εγγυάται η κυβέρνηση ότι πλέον θα πληρώνονται κανονικά; Αυτές που μετατρέπονται σε απλήρωτη πρόσθετη εργασία, με τη θεσμοθέτηση της 10ωρης δουλειάς, η «αμοιβή» της οποίας θα γίνεται με ρεπό όποτε δεήσει η εργοδοσία.

Από πού κι ως πού αντιμετωπίζεται η «μαύρη εργασία»; Αυτή ζει και βασιλεύει όχι επειδή δεν υπάρχει «ψηφιακή κάρτα», αλλά επειδή η εργοδοσία απολαμβάνει μια πολύμορφη ασυλία στους χώρους δουλειάς, ώστε να ξεδιπλώνει τους εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους για να αποδέχονται τα ελάχιστα.

Γιατί ξέρει εκ των προτέρων ότι το κόστος ενός «προστίμου» στη σχετικά απίθανη περίπτωση ενός ελέγχου είναι πολύ μικρό σε σχέση με το όφελος της «νόμιμης» και παράνομης εισφοροδιαφυγής, της καταπάτησης δηλαδή και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ισχυρίζονται πως οι εργαζόμενοι αποκτούν «δύναμη»!  Όλα κι όλα: Μπορεί να απολύονται συνδικαλιστές επειδή διεκδίκησαν μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μπορεί να σέρνονται νυχθημερόν σωματεία στα δικαστήρια και να βγαίνουν απανωτά οι απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, αλλά τώρα αποκτούν κάτι σαν… «πανοπλία» επειδή θα έχουν μια εφαρμογή στο κινητό που θα καταγράφουν τις ώρες δουλειάς! H κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούν καν να κάνουν χρήση της εφαρμογής διότι είναι άνω των 50 ετών, γυναίκες της βιοπάλης που άλλο καημό δεν έχουν από τα «έξυπνα» κινητά.

Μας λένε επίσης «Θα είναι πιο εύκολοι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας», αφού το σύστημα του υπουργείου θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο. Ποιος θα κάνει όμως τους ελέγχους; Η Επιθεώρηση Εργασίας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένει αποψιλωμένη, με τους υπολογισμούς να δείχνουν ότι για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα απαιτούνταν 17 ολόκληρα χρόνια!

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες χωρίς καθυστέρηση ενώστε τις δυνάμεις σας μέσα στα σωματεία. Η οργάνωση είναι η φωνή και η ελπίδα. Απάντηση μπορεί να δοθεί, προστασία μπορεί να εξασφαλίσουμε μόνο από ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, μέσα από την αγωνιστική διεκδίκηση για το ξήλωμα του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου στην πράξη, μέσα από την πάλη για κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, την πάλη για ΣΣΕ, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους.  Σε αυτό το δρόμο βρίσκεται η λύση.

Προηγούμενο άρθρο 357 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών