Ειδήσεις

Στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Άννας Βαγενά σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών


Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννας Βαγενά προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών.

Η κ. Βαγενά επεσήμανε την τεράστια καθυστέρηση των διαδικασιών και την επιλεκτική, μη διαφανή, δημοσιοποίηση στοιχείων, αριθμού παιδιών, ιδρυμάτων, αναδοχών και υιοθεσιών στην πλατφόρμα anynet.gr, καθώς και την ελλιπή στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, εκ μέρους του Υπουργείου.

Στην ερώτηση απάντησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου λέγοντας ότι:

«Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις» και ότι «σε έξι κιόλας μήνες μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος», ενώ στην περίπτωση της υιοθεσίας «σε εννέα μόλις μήνες, κάποιος μπορεί να βρει ένα παιδί».

Η κ. Βαγενά ανταπαντώντας, είπε στην κ. Μιχαηλίδου:

«Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Αντί άλλης απαντήσεως, θα σας διαβάσω ένα γράμμα που πήρα από υποψήφιους θετούς γονείς:

“Όταν υποβάλαμε την αρχική αίτηση για υιοθεσία παιδιού το 2017, ακούγαμε ότι ο νόμος αλλάζει και οι διαδικασίες για τις υιοθεσίες από τέσσερα με πέντε έτη που απαιτούντο, θα μειώνονται σε ένα με δύο χρόνια. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη μας αίτηση, μπορούμε με σιγουριά να σας διαβεβαιώσουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ακόμα δεν έχει χτυπήσει καν το τηλέφωνό μας ούτε μισή φορά, για να μας ενημερώσει η αρμόδια υπηρεσία έστω για κάποια περίπτωση παιδιού που μεγαλώνει μέσα σε ένα ίδρυμα.

Δεν θεωρείτε καθυστέρηση τα πέντε χρόνια; Οι κοινωνικές υπηρεσίες των περιφερειών δεν ασχολούνται πια, αφού με στόμφο και περηφάνια κομπάζουν ότι ολοκλήρωσαν το πολύ σπουδαίο έργο τους με την εκπαίδευση και οι αρμοδιότητές τους έχουν τερματιστεί.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια. Μεγαλώσαμε μία πενταετία τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά που αφήνονται να αναπτύσσονται μακριά από οικογένειες που θα τα αγαπήσουν.

Αν νομίζετε ότι απογοητευόμαστε, δεν το επιτρέπουμε στους εαυτούς μας.

Ευχόμαστε πραγματικά και εσείς και οι κοντινοί σας άνθρωποι να μην έχετε την εμπειρία του να είστε και να παραμένετε άτεκνοι. Και ευχόμαστε να θυμόσαστε τον λόγο που ακούστηκε σήμερα στη Βουλή και να μην είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, για να τελειώνουμε με αυτή την ερώτηση και να πάμε στην επόμενη.”»

Και συνέχισε η κ. Βαγενά:

«Εγώ προσωπικά, που έχω δεχτεί την ευλογία να είμαι μάνα δύο παιδιών και γιαγιά τριών εγγονιών, καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς τους ανθρώπους και τους διαβεβαιώνω ότι, για εμένα δεν ήταν μια τυπική διαδικασία.»

Εντωμεταξύ, την επόμενη μέρα, στις 18/05/22, ήρθαν στο φως καταγγελίες από την οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για μεθόδευση κλεισίματός της, μέσω Υπουργικής Απόφασης της κ. Δόμνας Μιχαηλίδου.

Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο σημαντική και πόσο πράγματι επίκαιρη είναι η ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά και συζητήθηκε στη Βουλή.

Προηγούμενο άρθρο Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής ECON στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Δίδαγμα της Κάρλας οι παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον