Ειδήσεις

Μάξιμος: Ανάστατοι εργαζόμενοι από τις αλλαγές στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


«Αναμφίβολα, η έναρξη των δρομολογίων του “Λευκού Βέλους”, του ταχύτερου τρένου που διαθέτει η χώρα και που φέρνει τους επιβάτες, από την Αθήνα στη Λάρισα σε 2 ώρες και 40 λεπτά και στη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Ωστόσο, οι αλλαγές στις ώρες των δρομολογίων, που συνολικά ανακοινώθηκαν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις εργαζομένων, που χρησιμοποιούν το τρένο για την καθημερινή τους μετακίνηση από τη Λάρισα, όπου διαμένουν, στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται. Ευελπιστώ η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου να οδηγήσει στην επανεξέταση των δρομολογίων των τρένων κατά τρόπο που να εξυπηρετεί, πρωτίστως, αυτούς που μετακινούνται καθημερινά για να πάνε στην εργασία τους». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς στον υπουργό Υποδομών και  Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην κοινοβουλευτική αυτή παρέμβαση μετά από επιστολή διαμαρτυρίας εργαζομένων που κατοικούν στη Λάρισα και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση με τις τροποποιήσεις των σχετικών δρομολογίων, τόσο το πρωί, που δεν θα προλαβαίνουν να φθάσουν εγκαίρως στις εργασίες τους, όσο και το απόγευμα, που θα πρέπει να αναμένουν ώρες για να επιστρέψουν σπίτι τους. Συμμεριζόμενος τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνηγορεί στο αίτημα επανεξέτασης των δρομολογίων, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην αξιολόγηση και την ικανοποίησή του.

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισυνάπτει στην Αναφορά του την επιστολή διαμαρτυρίας καθημερινών χρηστών του Προαστιακού που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι καταγγέλλουν πως με την εφαρμογή των από 15.05.2022 νέων δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην Προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης-Λάρισας, κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Όπως τονίζουν, τα βασικότερα προβλήματα που προκύπτουν με τις αλλαγές των δρομολογίων από τις 15.5.2022 είναι:

  • Η αργοπορημένη ώρα άφιξης (08:02′) στη Θεσσαλονίκη του πρώτου πρωινού δρομολογίου από τη Λάρισα.
  • Η κατάργηση του απογευματινού δρομολογίου από Θεσσαλονίκη στις 16:12′.
  • Το μεγάλο κενό δρομολογίου 3 ωρών από Θεσσαλονίκη, μεταξύ των ωρών 17:40’ και 20:36’.

Με τα δρομολόγια του Προαστιακού που ίσχυαν έως τις 14.05.2022, το πρώτο πρωινό δρομολόγιο από τη Λάρισα έφθανε στη Θεσσαλονίκη στις 07:26’. Αυτό το δρομολόγιο ήταν καθημερινά γεμάτο και σχεδόν αποκλειστικά από εργαζόμενους που εκκινούν από τη Λάρισα και τους 10 ενδιάμεσους σταθμούς. Πρόκειται για εργαζόμενους σε εταιρείες κατασκευών και υπηρεσιών, ΜΕΤΡΟ, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Στη συνέχεια με τη χρήση κυρίως των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, χρειάζονται από 20’ έως  45’ επιπλέον χρόνο ανάλογα της απόστασης και της συχνότητας των δρομολογίων, για να φθάσουν στην εργασία τους. Για δε την επιστροφή τους χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το δρομολόγιο των 16:12’ από Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνουν διακατέχονται από πολύ μεγάλη ανησυχία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική, έστω κάποιου δρομολογίου, που να φθάνει αρκετά νωρίτερα και ας περιμένουν.

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στην οδό Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Νέο αρδευτικό δίκτυο στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας