Ειδήσεις

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών


Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) τιμά την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όταν στις 9 Μάη του 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας κάτω από τη νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού. Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. Τιμάμε τους λαούς του κόσμου, που με μπροστάρη και κύριο αιμοδότη την ΕΣΣΔ πρωτοστάτησαν στην αντιφασιστική πάλη.

Η ιστορική πείρα φανερώνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί προέκταση της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Όταν πια τα πολιτικά μέσα δεν επαρκούσαν για να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, τόσο ο Β’, όσο κι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθαν ως επακόλουθο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των αγορών, στο φόντο γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές στοχεύσεις των καπιταλιστικών κρατών, αφού από την επομένη κιόλας μέρα του πολέμου στράφηκαν ενάντια στην ΕΣΣΔ και στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, με αποκορύφωμα την ίδρυση του ΝΑΤΟ, στις 4 Απρίλη του 1949.

Εβδομήντα επτά χρόνια από την ημέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτισε στο Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας τη Νίκη των Λαών κι ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση μιας σειράς Λαϊκών Δημοκρατιών στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οξύνονται παραπέρα οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και περισσότερο από δυο μήνες στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, προειδοποιούν για γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, παρά την προσπάθεια που γίνεται από τη ρωσική αστική τάξη να την παρουσιάσει ως συνεχιστή της ΕΣΣΔ, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με αυτή. Αντίθετα, στοχεύει στο να πατήσει πάνω στην άσβεστη ιστορική μνήμη του ρωσικού και των άλλων λαών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε να τους εγκλωβίσει πίσω από το άρμα των συμφερόντων και των επιδιώξεων της ρωσικής αστικής τάξης. Η ένταση του αντικομμουνισμού που καταγράφεται, ξεγυμνώνει όλους όσοι σκόπιμα καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της Ρωσίας, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν ως δήθεν αντίβαρο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως ο αντικομμουνισμός αξιοποιείται ως εργαλείο του κεφαλαίου κατά των λαών. Όσο αντικομμουνιστικό δηλητήριο και να χυθεί, όμως, δεν μπορεί να σβηστεί από την ιστορική μνήμη η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην ειρήνη και στη φιλία των λαών. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η ΕΣΣΔ αποτέλεσε μια πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, στο πλαίσιο της οποίας οι λαοί συνυπήρχαν ειρηνικά, μακριά από εθνοτικούς διχασμούς. Απεναντίας, η καπιταλιστική παλινόρθωση και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσική Ομοσπονδία που αξιοποιεί τη λεγόμενη “αποκομμουνιστικοποίηση” είναι που καλλιεργεί το εθνικιστικό μίσος και τον διχασμό μεταξύ των λαών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Ο “αντιφασισμός” για τον οποίο κάνει λόγο η ρωσική κυβέρνηση, αποτελεί προσπάθεια εγκλωβισμού του ρωσικού και των άλλων λαών. Αυτή είναι που συνεργάζεται με απολογητές του φασισμού.

Η αντιφασιστική πάλη αποκτά νόημα και περιεχόμενο μόνο όταν στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικο σύστημα, που γεννά τον φασισμό και τον αξιοποιεί για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα.

 

Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Αποδεικνύεται ότι οι οικονομικοί, ενεργειακοί και πολεμικοί σχεδιασμοί είναι βουτηγμένοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και παράλληλα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ την μετατρέπουν όχι μόνο  σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Καμία σχέση δεν έχουν όλα τα παραπάνω με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας. Αντίθετα, ο λαός μας φορτώνεται το δυσβάσταχτο κόστος των πολεμικών εξοπλισμών που είναι πλήρως στοιχισμένοι στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

 

Αποτελεί πρόκληση η αναγόρευση από την πλευρά της ΕΕ της 9ης Μάη σε “Ημέρα της Ευρώπης”, αλλά και η αντιδραστική και ανιστόρητη “θεωρία των δύο άκρων”, που έχει μετατραπεί σε επίσημη ιδεολογία της, επιχειρώντας να εξισώσει ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, τον φασισμό, με τον κομμουνισμό. Όσο κι αν προσπαθούν οι κάθε λογής απολογητές του ευρωατλαντισμού να παρουσιάσουν την ΕΕ ως δήθεν την “Ευρώπη των λαών”, δεν μπορούν να καμουφλάρουν το αποκρουστικό της πρόσωπο ως μια αντιδραστική ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών.

 

Η ΕΕ είναι που στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εξαπολύει επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, διευθύνει ιμπεριαλιστικές αποστολές, στρατιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να μπορεί να δρα τόσο συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ, όσο κι αυτοτελώς οποτεδήποτε το επιτάσσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Εντείνει τον αντικομμουνισμό, τον αυταρχισμό, την καταστολή, την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Επιχειρεί να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση. Πρωτοστατεί στην παραχάραξη της ιστορίας, απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί.

 

Στον αντίποδα αυτής της σημερινής βαρβαρότητας, εβδομήντα επτά χρόνια από την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, αναδεικνύονται ξεκάθαρα η ανωτερότητα και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που όχι μόνο κατατρόπωσε τον φασισμό, αλλά ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά για όλους με δικαιώματα, παιδεία, κατάφερε να εξαλείψει μολυσματικές ασθένειες.

 

“Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει”, σημείωνε ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χεμινγουέι. Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να εγγυηθεί ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των λαών.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ισχυρότερη Ευρώπη εγγύηση για πιο ασφαλή κόσμο
Επόμενο άρθρο Ξεκινά το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Art Fools στη Λάρισα