Ειδήσεις

Βαγενά: Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελευθερία του τύπου


Δυστυχώς, στην ετήσια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Αυτά έδειξε η έρευνα που δημοσίευσε το διεθνές Δίκτυο για την ελευθερία της πληροφόρησης, «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, στην εκατοστή όγδοη (108η), κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η), την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η).

Σύμφωνα με την έρευνα, μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα κατρακύλησε κατά τριάντα (38) θέσεις, ενώ στην Ευρώπη, σε χειρότερη θέση από εμάς βρίσκονται μόνο η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ρωσία. Στον υπόλοιπο κόσμο, σε χειρότερη θέση από εμάς βρίσκονται μόνο χώρες στα βάθη της Αφρικής.

Ακόμα και το 2014, τη σκοτεινή περίοδο των μνημονίων, η χώρα μας βρισκόταν πιο πάνω, στην 99η θέση.

Ο επικεφαλής του Δικτύου Χωρίς Σύνοραγια την περιοχή των Βαλκανίων, PavolSzalai,βλέπει σκόπιμη πολιτική βούληση για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα καικρούει τον κώδωνα του κινδύνου,προσθέτοντας χαρακτηριστικά,ότι «υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», ενώ για το μεταναστευτικό ζήτημα δηλώνει ξεκάθαρα, ότι«οι ελληνικέςαρχές εμποδίζουντους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφίαελεύθερα».

Η φίμωση της ελευθερίας του Τύπουείναι ντροπή για τη χώρα μας και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνεςγι’αυτό:

Ηαδιαφανής χρηματοδότηση των ΜΜΕ, οι προσφορές εκατομμυρίων στους καναλάρχες, οι διαπλοκές με την πολιτική εξουσία, η ανάληψη του ελέγχου των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης από το ίδιο το Μαξίμου, σε συνδυασμό μετις διώξεις δημοσιογράφων και τον αποκλεισμό των Κομμάτων της αντιπολίτευσης,φορέων, καθώς και πολιτών από τη δημόσια σφαίρα, αποτελούν κατάφωρο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το 2019, η Ελλάδα είχε ανεβεί στην 65η θέσητης παγκόσμιας κατάταξης, γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέβαλε θεσμικά, ώστε η χώρα μας να διατηρηθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν, είναι ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, με ξεκάθαρους κανόνες για τους εργοδότες και τους εργαζομένους, το οποίο θα παρέχει την αναγκαία ελευθερία και ασφάλεια στους δημοσιογράφους,ώστε να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους.

Με αυτήν την Κυβέρνηση όμως, κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο:Οστραγγαλισμόςτης ελευθερίας του Τύπου και η μονοφωνίαστα ΜΜΕ εδώ και είκοσι δύο μήνες, παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα και μας ξυπνά αναμνήσεις άλλων εποχών, της περιόδου της Δικτατορίας, που όσοι από εμάς τη ζήσαμε,καταλαβαίνουμε καλά τι σημαίνει.

 

Προηγούμενο άρθρο Αντιπολεμική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης το Σάββατο 7 Μάη
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Συνδεδεμένη το 2022 και για βιοαέριο, ζωοτροφή