Ειδήσεις

26ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Παναγιώτης Παπαθανασίου» στο ΔΩΛ


Το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας, το 26ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Παναγιώτης Παπαθανασίου», το οποίο διοργανώνει ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών.

Το Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο για το περασμένο φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021) αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος συνολικά πέντε καταξιωμένες χορωδίες και ο διοργανωτής Μουσικός Σύλλογος Λάρισας.

Δύο ευρωπαϊκές χορωδίες (μία ανδρική από τη Γερμανία και μία παιδική από την Αρμενία) και τρεις ελληνικές χορωδίες (μία γυναικεία από τη Θεσσαλονίκη, μία μικτή από την Αθήνα και μία γυναικεία από την πόλη μας).

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις συναυλίες. Μία το Σάββατο (βραδινή) και δύο την Κυριακή (μία πρωινή και μία βραδινή).

Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή το βράδυ με τη συμμετοχή της Λαρισαίας διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώς Παπαθανασίου. 

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 7 Μαΐου 2022     Ώρα 20:30 – 22:30

Μουσικός Σύλλογος Λάρισας (άνοιγμα Φεστιβάλ)

Voci Contra Tempo (Σ. Γιολδάση)

Cantabile Limburg

 

Κυριακή 8 Μαΐου 2022    Ώρα 11:30 – 13:30

SOLarte (Ν. Ευθυμιάδης)

Gyumri Hayordac Tun

 

Κυριακή 8 Μαΐου 2022    Ώρα 20:00 – 22:00

Χορωδία Συλλ. Υπαλ. Τραπέζης Ελλάδος (ΧΣΠΤΕ) (Λ. Πετροπούλου)

Μυρτώ Παπαθανασίου & ΜΣΛ (κλείσιμο Φεστιβάλ)

 

Μουσικός Σύλλογος Λάρισας (Μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης)

Η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας ιδρύθηκε το 1931. Από της ιδρύσεώς της, τη χορωδία διηύθυναν διαδοχικά οι Α. Οικονόμου, Β. Κυλικάς, Σ. Τσαντήλας, Μ. Καστέλλης, Γ. Μίγκος, Τ. Χαλκουτσάκη, Γ. Κορωνάκης, Α. Βαλακώστας και Δ. Καρβούνης. Σήμερα τη χορωδία διευθύνει ο Χρήστος Κτιστάκης.

Η χορωδία έχει δώσει πάνω από 400 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής που ξεπερνάει τα 350 έργα.
Βραβεύτηκε σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 .
Πήρε μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ χορωδιών στη Βάρνα, Σβιστόφ, Σιλίστρα, Γκάμπροβο, Γιάμπολ, Στάρα Ζαγκόρα και Ντούπνιτσα (Βουλγαρία), στο Γκντάνσκ, Κλίβιτσε και Ρύμπνικ (Πολωνία), στο Λορέτο, Αρέτσο, Γκορίτσια και Ρώμη-CasteliRomani (Ιταλία), Βελιγράδι (Σερβία). Το 1982 στον Διεθνή Διαγωνισμό στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, απέσπασε το μοναδικό βραβείο στην κατηγορία των ανδρικών χορωδιών.
Έδωσε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, στη Λευκωσία και Αμμόχωστο της Κύπρου και στις πόλεις του εξωτερικού Σόφια, Φιλιππούπολη (Βουλγαρία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Mel, Modena, San Vito al Tagliamento (Ιταλία), Bruchsal, Obertshausen, Saarbrucken (Γερμανία), Strasburg (Γαλλία), Βanska Bystritsa (Σλοβακία), Μοskva (Ρωσσία), Stockholm (Σουηδία), Οstrow Vielkopolski, Clivice, Rybnik (Πολωνία), Βουκουρέστι (Ρουμανία) κ.ά. Πολλές συναυλίες της δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τον Απρίλιο του 1990 συμμετείχε στην Α΄ παρουσίαση στην Ελλάδα της 13ης συμφωνίας του διάσημου συνθέτη Dmitri Shostakovich με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά.

Με την ΚΟΘ συμμετείχε στις παρουσιάσεις του παραπάνω έργου σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βέροια και στο Ηρώδειο το 1991, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο του 1996 συμμετείχε στην παρουσίαση του ιδίου έργου, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη χορωδία της ΕΡΤ και τη χορωδία ‘’ Μακεδονία ‘’ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διευθυντή τον Maxim Shostakovich, γιό του Dmitri Shostakovich.
Στις 29 Μαρτίου του 1998 έδωσε μεγάλη συναυλία για να τιμήσει τη μνήμη της διάσημης Ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2001 και με τη συμμετοχή όλων των χορωδιών της πόλης μας, διοργάνωσε μεγάλη συναυλία – γιορτή των 70 χρόνων συνεχούς δημιουργίας και παρουσίας του στα πολιτιστικά πράγματα, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.
Το 2005 τίμησε με μια πολύ μεγάλη εκδήλωση-συναυλία, τα 80χρονα του διεθνούς φήμης μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 18 Μαρτίου 2007 με τη συνεργασία στης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων και με τη συμμετοχή 5 διεθνούς φήμης σολίστ, ανέβασε σε συναυλιακή μορφή και για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας την περίφημη όπερα Trovatore του G. Verdi. Tο Νοέμβριο του ιδίου έτους συμμετείχε στο Παγκόσμιο Διαγωνιστικό Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών.
Την 25η Ιανουαρίου 2009 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Χρήστου Κτιστάκη και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτούς Παπαθανασίου διοργάνωσε βραδιά όπερας. Ακούστηκαν αποσπάσματα από όπερες των Verdi, Rossini, Mozart, Bizet και Bellini.
Το Φεβρουάριο του 2008 τμήμα της χορωδίας συμμετείχε στην όπερα Traviata του G. Verdi με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων και τη χορωδία όπερας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Το ίδιο τμήμα συμμετείχε στην όπερα Carmen του G. Bizet το 2009, στην οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη ‘’Ο Βαφτιστικός’’ το 2010, στην όπερα του G. Rossini ‘’ Ο Κουρέας της Σεβίλλης’’ τo 2011 και στο μιούζικαλ ‘’Η όπερα της πεντάρας’’ το 2012.

Τον Μάιο του 2016, συμμετοχή της χορωδίας του Μ.Σ.Λ. στην παρουσίαση της όπερας Norma του Bellini σε Λάρισα και Βέροια.
Το έτος 2011 γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Μουσικού Συλλόγου με σειρά συναυλιών με τη συμμετοχή πολλών χορωδιών από την Ελλάδα και το την Ευρώπη.
Το έτος 2012 σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας τίμησε τον Valentin Bobevski, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Βουλγαρίας για την προσφορά του στη χορωδιακή μουσική και τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Σύλλογο.
Τον Οκτώβριο του 2016 ο Μουσικός Σύλλογος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών της Κέρκυρας με ιδιαίτερης δυσκολίας κλασικά χορωδιακά τραγούδια.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 παρουσίασε με τη Συμφωνική ορχήστρα Λάρισας σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση τον όρκο του Ιπποκράτη, έργο γραμμένο από τον συνθέτη Ε. Μπέκο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την καθιέρωση της Λάρισας ως Ιπποκράτειας πόλης.
Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας. Την τελευταία 10ετία το φεστιβάλ πραγματοποιείται ανά διετία. Από το 2019 το φεστιβάλ φέρει την επωνυμία ‘’Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ’’ προς τιμήν του επί 24 έτη Προέδρου του Συλλόγου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Προηγούμενο άρθρο Το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων αναβαθμίζονται ενεργειακά
Επόμενο άρθρο Στο Κέντρο Ημέρας Χαρά η ΔΑΚΕ Λάρισας