Ειδήσεις

Μάξιμος: Το έγκλημα στην Αγία Σοφία δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία


Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευρισκόμενος στην Πόλη για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου πληροφορήθηκα την θλιβερή είδηση του βανδαλισμού στο σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται απολύτως οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον περικαλλή Ναό της Βασιλεύουσας -αναγνωρισμένο ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ- από την μετατροπή του σε Ισλαμικό Τέμενος. Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, προκαλούν εύλογη αγανάκτηση σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο για την αυθαίρετη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Ίσως, αυτό το γεγονός να προκαλέσει επιτέλους την επιβαλλόμενη από την διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους θεσμούς έντονη αντίδραση προς την τουρκική ηγεσία, που, δυστυχώς, δεν υπήρξε τα δύο τελευταία χρόνια. Διότι παρά τις διαμαρτυρίες όσων όλο αυτό το διάστημα δεν αφήσαμε την υπόθεση να λησμονηθεί και επιδιώξαμε την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, είναι φανερό ότι διαφόρων τύπων συμφέροντα υπερισχύουν της αλήθειας και του δικαίου. Αυτή η στάση, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να αποθρασύνεται ο δράστης της παρανομίας και να προχωρά σε νέες πράξεις αυθαιρεσίας, θεωρώντας την ανοχή ως έγκριση των ενεργειών του.

Γι’ αυτό και τώρα, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, πρωτίστως από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, που θα συνοδεύεται από την απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα. Το “έγκλημα” δεν πρέπει να μείνει χωρίς “τιμωρία”.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας, που ανέλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με την πολύγλωσση έκδοση αφιερωματικού τόμου, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική».

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον Νάρθηκα της Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκεται η Αυτοκρατορική Πύλη που υπέστη βανδαλισμό. Μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί ο χώρος χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των υποδημάτων των μουσουλμάνων…

Προηγούμενο άρθρο Διανομή τροφίμων για το Πασχαλινό τραπέζι άπορων οικογενειών από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας
Επόμενο άρθρο Θανάσης Νασιακόπουλος: Ευχές στους συνδημότες μου και σε όλον τον κόσμο για τη γιορτή του Πάσχα