Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Συντάξεις και ΟΑΕΔ στο στόχαστρο της ΝΔ


Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά», που ψηφίστηκε σήμερα, 14/04/2022, στη Βουλή,πέρασε και η τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη, με την οποία οι ασφαλισμένοιθα καλούνται στο εξής να βγάζουν οι ίδιοι τις συντάξεις τους, μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΑΤΛΑΣ».

Με τον τρόπο αυτό, οι αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζονται κατά προσέγγιση, ο δε έλεγχος θα γίνεται μέσα στην επόμενη διετία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρέλαβε το 2015 400.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα και παρέδωσε το 2019, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μόλις 100.000σε εκκρεμότητα, τις οποίες η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να τις τετραπλασιάσει, να είναι πάλι σε εκκρεμότητα σήμερα δηλαδή, περίπου380.000.

Με την τροπολογία αυτή,της τελευταίας στιγμής, του Υπουργού Εργασίας, η κυβέρνηση μας λέει, ότιθα λυθεί το πρόβλημα των 380.000εξουθενωμένων συνταξιούχων, που θα λάβουν το ακριβές ποσόν της σύνταξής τους μετά το πέρας της διετίας. Αν ο έλεγχος δείξει, ότι έχουνκατά λάθος πάρεικάτι παραπάνω, τότε το ποσόν αυτόθα τους ζητηθεί πίσω.

Αν τότε, σε δυο χρόνια από τώρα, ο κ. Χατζηδάκης είναι ακόμα Υπουργός, κάτι θα σκαρφιστεί. Αν όχι, θα φταίει η νέα «ανάλγητη» κυβέρνηση.

Έτσι δηλαδή, το επιτελικό Κράτος σκοπεύει να εξαφανίσει για πάντα τη μάστιγα της γραφειοκρατίας;

Με λίγα λόγια, οι διάφορες«μεταρρυθμίσεις» του Υπουργού Εργασίας, όπως η προσωρινή σύνταξη, η έκδοση συντάξεων απόδικηγορικά γραφεία, η πρόσληψη πανάκριβων γκόλντενμπόυς στον ΕΦΚΑ, έπεσαν στο κενό καιείναι τραγικές.

Τώρα, η δήθεν έγνοια τουκ. Χατζηδάκη για την έγκαιρη και λειτουργική αποπληρωμή των συντάξεων, είναι απλώς μια προσπάθεια να αποκρύψει το Υπουργείο Εργασίας τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων από τον έλεγχο, τον οποίο πρόκειται να πραγματοποιήσει ηΚομισιόν, στα τέλη Ιουνίου 2022.

Επίσης, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, έρχονται σαρωτικές και προς το χειρότερο αλλαγές και για τον ΟΑΕΔ, τη διάλυση του οποίου υπογράφει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το λάθος του ΟΑΕΔ είναι ότι, εμφάνισε για πρώτη φορά διπλάσιο ποσοστό ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤστο διαχρονικό διάγραμμα καταγραφής της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΝΔ, και με βάσηαυτό ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να μας αποδείξει ότι ο ΟΑΕΔ κάνει λάθος.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και απείθεια
Επόμενο άρθρο Συναπάντημα σε μονοπάτια τέχνης και πολιτισμού του Τόπου μου