Ειδήσεις

Μάξιμος: Το δίλημμα των εκλογών θα είναι: πολιτική σταθερότητα ή πειραματισμοί;


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει αυτή την νάρκη της απλής αναλογικής στην πορεία της χώρας. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων και η χώρα ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και ευρύτερα η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποιούμε όλοι πόσο χρήσιμη, πόσο αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για να υπάρχουν γρήγορα αποφάσεις μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις που συνεχώς αντιμετωπίζουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της TRT και την κα Άρτεμις Καλαμογιώργου.

 

Υπόδειγμα πολιτικού ανδρός ο Μητσοτάκης

Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί ένα νέο υπόδειγμα πρωθυπουργού, ένα νέο υπόδειγμα πολιτικού ανδρός. Αυτά που λέει τα τηρεί. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι, όπως είπε, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος τετραετίας, μετά το τέλος της άνοιξης του 23, σε 15 μήνες από σήμερα, και θα πραγματοποιηθούν με τον εκλογικό νόμο -οι δεύτερες εκλογές- που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, μετά την πρώτη εκλογή που θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μεσολαβήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Εμείς, έχουμε θέσει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσαμε, τις προϋποθέσεις εκείνες για τον σχηματισμό ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στα χέρια του ελληνικού λαού είναι να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα. Το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές θα είναι ξεκάθαρο: πολιτική σταθερότητα ή πειραματισμοί; Νομίζω ότι θα το σταθμίσει ο ελληνικός λαός και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει το έργο της. Θα μπορεί, άλλωστε, στο τέλος της τετραετίας να κρίνει και να συγκρίνει. Έχουμε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα δείγματα γραφής που έδωσε μία κυβέρνηση που μόνο φόρους έβαζε. Και σήμερα έχουμε μία άλλη κυβέρνηση που εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, παγκόσμιων κρίσεων, με πανδημία, πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη γειτονιά μας που δημιουργεί και ενεργειακή κρίση, αλλά και παγκόσμια επισιτιστική απειλή, μειώνει φόρους. Δεν έχει επιβάλει κανέναν, αντιθέτως μειώνει φόρους, υλοποιεί στο μέγιστο των κυβερνητικό της πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις ανατροπές που ενέσκηψαν εν μέσω αυτού του κυβερνητικού βίου».

 

Η παραγωγική γη δεν είναι για φωτοβολταϊκά

Για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει, όσο εξελίσσεται το πρόβλημα, τι δυνατότητες άλλες υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών παρεμβάσεων, κυρίως, όμως, θα πρέπει οι παρεμβάσεις να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί συνολικότερα μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό είναι που εκτινάσσει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Βεβαίως, για τα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα επισιτιστικής ασφάλειας -η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τις χώρες που διεθνώς παράγουν ένα μεγάλο ποσοστό δημητριακών, σιτηρών- επίσης η Ρωσία είναι χώρα που παράγει λιπάσματα και έχει εκτιναχθεί το κόστος των λιπασμάτων, χρειαζόμαστε επισιτιστική αυτάρκεια και εκεί θα πρέπει να δούμε συνολικότερα και σε επίπεδο ΕΕ την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Γιατί δίναμε μεγάλη βαρύτητα στο λεγόμενο «πρασίνισμα»», στην αγρανάπαυση ή ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας τη δίναμε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αυτά όλα θα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε και πάλι, δεν πρέπει να μείνει σπιθαμή ευρωπαϊκής γης ακαλλιέργητη, παραγωγική γη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε σε τρόφιμα στην Γηραιά Ήπειρο».

 

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ απάντησε ότι «όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζουμε τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Είχα μία συζήτηση πρόσφατα και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών τον συμπατριώτη μου, τον Μιχάλη Μούσιο, για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί, από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο στο 6%. Ομοίως, στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με την υπόθεση του γάλακτος, γιατί πολλοί λέγανε γιατί είναι πιο φθηνό το γάλα στο εξωτερικό. Αλλά εκεί είναι στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% και το γάλα. Αυτά όλα θα πρέπει να τα δούμε. Βεβαίως με προσεκτικά βήματα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, γιατί πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειώσουμε εμείς τον ΦΠΑ και τελικά να μην περάσει στον καταναλωτή αυτό, αλλά να πάει στις τσέπες των μεσαζόντων και όσων τα διαχειρίζονται. Άρα χρειάζεται να υπάρξει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός».

 

Προηγούμενο άρθρο Μενδώνη σε Κέλλα: Πρόσβαση, για να δοθεί ξανά ζωή στο Μοναστήρι της Παναγίας στην Καρπούζα
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συστάσεις στους πολίτες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης