Ειδήσεις
Tags |

Αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο στην Ετήσια Συνέλευση μελών του ΣΘΕΒ


«Η επιχειρηματικότητα με πυλώνα τη βιομηχανική παραγωγή είναι η μόνη μας διέξοδος για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία» ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Ρουπακιάς Γεώργιος, στις πρώτες του δηλώσεις, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Νταβέλη Αχιλλέα, έπειτα από έξι δημιουργικά και πετυχημένα χρόνια στο τιμόνι του Συνδέσμου, στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης μελών του ΣΘΕΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στη Λάρισα, την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Η ετήσια συνέλευση ξεκίνησε με τις εργασίες της κλειστής συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν μόνο τα μέλη του Συνδέσμου, και προέδρευσε αυτής ο εκλεγείς από το σώμα κ. Ηλίας Βαλαβάνης.  Κατά τη διάρκειά της τέθηκαν από τα μέλη προβληματισμοί για τα τρέχοντα τεκταινόμενα (ενεργειακό κόστος, πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας κ.α.) ενώ διενεργήθηκαν και οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου.  Στο τέλος της διαδικασίας νέος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο κ. Γιώργος Ρουπακιάς ενώ η σύνθεση του Δ.Σ., για την τριετία 2022-2025, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ρουπακιάς Γεώργιος

Αντιπρόεδροι: Καρκανιάς Γεώργιος, Μπρέτας Βάιος, Σαγρής Βασίλειος

Γενικός Γραμματέας: Γιακουβής Χρήστος

Οικονομικός επόπτης: Γουγουλιάς Βασίλειος

Μέλη: Παπαγιάννης Γεώργιος, Μπίζιος Γεώργιος, Γκάγκος Ευάγγελος, Δοντάς Απόστολος, Λαμπρούλης Δημήτριος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εργασίες της ανοικτής συνεδρίασης της  συνέλευσης του ΣΘΕΒ, την οποία παρακολούθησαν επιχειρηματίες,  εκπρόσωποι φορέων και της Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στον χαιρετισμό του τόνισε τις προκλήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι στο άμεσο μέλλον και ευχήθηκε στη νέα Διοίκηση να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο των προηγούμενων Διοικήσεων αλλά και την άψογη συνεργασία των τόσων χρόνων.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία των δύο φορέων με την απερχόμενη διοίκηση, εξέφρασε τα συγχαρητήρια στο νέο Δ.Σ., δίνονταςέμφαση στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης κάνοντας λόγο για μια απρόβλεπτη κατάσταση η οποία μπορεί να εξομαλυνθεί με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει την πολυετή συνεργασία ΣΕΒ και ΣΘΕΒ την οποία χαρακτήρισε «συνεχή, πολυεπίπεδη και εποικοδομητική».

 

Στο «κύκνειο άσμα» του ο απελθών Πρόεδρος κ. Αχιλλέας Νταβέλης τόνισε, «Τα τελευταία έξι χρόνια είχα τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ και να συντονίζω την πορεία και τις δράσεις ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Ήταν έξι χρόνια γεμάτα πρωτόγνωρες προκλήσεις, που μας έκαναν ανθεκτικότερους, σοφότερους και ικανότερους να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος προσέφερε έργο υπεύθυνο, πολύπλευρο και συνεπές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία ειδικά σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες λόγω του πολέμου και της συνεχιζόμενης πανδημίας η στήριξη που παρέχει ο Σύνδεσμος στα μέλη του είναι ιδιαιτέρως σημαντική». Ο κ. Νταβέλης ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα του σε αυτά τα 6 χρόνια παρουσίας του ως Πρόεδρος του ΣΘΕΒ και σε κλίμα συγκίνησης παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο Πρόεδρο του ΣΘΕΒ κ. Ρουπακιά Γεώργιο.

Ο κ. Ρουπακιάς παρουσίασε την πολιτική και τους στόχους του νέου ΔΣ. Αναλυτικά ανέφερε: «Σήμερα αναλαμβάνω την ύψιστη τιμή να υπηρετήσω τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών από την θέση του Προέδρου. Απέρχομαι από ένα Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αποτέλεσα μέλος και το έργο του μας κάνει όλους υπερήφανους. Εμείς, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, με τη νέα ανανεωμένη του σύνθεση, με μέλη που στην πλειονότητά τους είναι εκπρόσωποι δυναμικών  βιομηχανικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, θα συνεχίσουμε το έργο των προηγουμένων διοικήσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Ρουπακιάς παρουσίασε και τους κύριους στόχους στους οποίους θα αναλάβει η νέα Διοίκηση οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:  «…Θα είμαστε στο πλευρό των Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες καθημερινά επιχειρούν. Θα συμβάλλουμε στη δικτύωση μεταξύ των επιχειρήσεων μελών τού Συνδέσμου και θα ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και την συνένωση δυνάμεων των Θεσσαλών επιχειρηματιών για την ανάπτυξη τόσο των δικών τους επιχειρήσεων, όσο και για την ανάδειξη κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών. Θα καταθέσουμε προτάσεις στην κεντρική διοίκηση, καθώς και στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο τη δημιουργία  ενός ελκυστικού και δυναμικού οικονομικού περιβάλλοντος ώστε η Θεσσαλία να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών. Θα υποστηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, θα αναδεικνύουμε τη σημασία της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και της σύγχρονης επιχειρηματικής ηθικής, συμβάλλοντας έτσι στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.  Θα προβάλλουμε την επιχειρηματικότητα ως πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία, ικανή να προσελκύσει τους νέους μας ώστε να αποτελέσει γι’  αυτούς τη διέξοδο για δημιουργία. Έτσι θα αναδειχθεί η σύγχρονη επιχείρηση ως το υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, παραγωγικότητας, οργάνωσης, μακρόπνοου σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας για ολόκληρη την κοινωνία.  Τέλος θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε εθνική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης τονίζοντας πως «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις επενδύσεις στην Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως «η χώρα θα καταγράψει αύξηση στις εξαγωγές κατά 8%». Τέλος, αναφέρθηκε στους έξι στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση και αφορούν την επίτευξη υψηλής ανάπτυξης, τη διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, τη μείωση των όγκων των κόκκινων δανείων,  την ορολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και την αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Οικονομίας τονίζοντας τη δυσθεώρητη αύξηση των τιμολογίων που αφορούν την ενέργεια, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών τις δαπάνες μεταφοράς προϊόντων το οποίο είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα τη μετακύληση στους καταναλωτές.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής κα Εύα Καϊλή ανέπτυξε την ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευκαιρίες που μπορούν να κερδίσουν οι επιχειρήσεις για επενδύσεις μέσα από την τεχνολογία καθώς και την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη στήριξη της βιομηχανίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητές της Ε.Ε. αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του σύμβουλου του Πρωθυπουργού και διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργο Κρεμλή, ο οποίος υπογράμμισε πως «η λύση στην ενεργειακή κρίση είναι η κυκλική οικονομία», τονίζοντας πως στη Θεσσαλία είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν ενστερνιστεί και εφαρμόζουν τις αρχές του μοντέλου αυτού.

Προηγούμενο άρθρο Η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών εόρτασε και τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Μενδώνη σε Κέλλα: Πρόσβαση, για να δοθεί ξανά ζωή στο Μοναστήρι της Παναγίας στην Καρπούζα