Ειδήσεις

Μάξιμος: Χρέος η αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών


«Είναι καθολική απαίτηση η άμεση κατάπαυση του πυρός, η διάνοιξη και άλλων ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διάσωση των αμάχων και η έναρξη, βεβαίως, διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία που θα φέρει την ειρήνη. Η συνεχιζόμενη αιμορραγία που προκαλεί αυτός ο πόλεμος πληγώνει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο». Τα παραπάνω τόνισε ο, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη β΄ ανάγνωση του «ερανιστικού νομοσχεδίου» του Υπουργείου Εσωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία ο ίδιος προεδρεύει.

Όπως υπογράμμισε, «δεκάδες χιλιάδες άμαχοι συνωστίζονται σε καταφύγια και υπόγεια της Μαριούπολης για να αποφύγουν τον θάνατο από τις λυσσώδεις μάχες που γίνονται στους δρόμους και τα κτίρια της πόλης, στην οποία έχει καταφτάσει ο τσετσενικός στρατός. Ανάμεσά τους είναι και χιλιάδες ομογενείς μας, που η μοίρα το έφερε να βρίσκονται στο κέντρο αυτού του κυκλώνα και η σκέψη μας, βεβαίως, αυτές τις στιγμές είναι κοντά τους. Θέλω να πιστεύω κ. υπουργέ ότι θα είμαστε κοντά τους και την επόμενη μέρα του πολέμου, προκειμένου να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για τα παιδιά τους, έτσι ώστε να συνεχιστεί η μακρόχρονη ιστορική παρουσία του ελληνισμού στα εδάφη της Αζοφικής».

 

Συντάξεις ομογενών από Β. Ήπειρο και π. Σοβιετική Ένωση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενος στη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού των ομογενών, επισήμανε ότι «η πολιτεία στέκεται δίπλα στους ομογενείς μας που κατέφυγαν στη μητέρα πατρίδα είτε από την Αλβανία είτε από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι άνθρωποι, δεν πρέπει να το ξεχνούμε, που έζησαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές υπέστησαν διώξεις λόγω της ελληνικής τους καταγωγής. Φέρνω σαν παράδειγμα τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου που βίωσε τη φρίκη του καθεστώτος του Χότζα, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις, τον εξευτελισμό, αλλά και τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης που γνώρισε την καταστολή από τον σταλινισμό με τις εκτοπίσεις στα Γκουλάγκ της κεντρικής Ασίας, το κλείσιμο των σχολείων και των εφημερίδων τους. Να θυμίσουμε ότι η Μαριούπολη ήταν από τις πρώτες περιοχές που δέχθηκε τη σιδηρά γροθιά του καθεστώτος, ήδη από το 1937. Η αποκατάσταση, λοιπόν, των συντάξεων των ομογενών μας είναι μόνο μια μικρή ανταπόδοση σε αυτούς τους ανθρώπους και ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν να δούμε ακόμη περισσότερες διευθετήσεις των προβλημάτων τους».

 

Ρύθμιση για δασωμένα χωράφια

Σχετικά με τη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δασωμένα χωράφια που τα αποδίδει για χρήση στους ιδιοκτήτες τους, ο Θεσσαλός πολιτικός, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση «που θα έπρεπε να γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω -και νομίζω κ. υπουργέ συμφωνείτε και εσείς, γιατί και εσείς θητεύσατε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση στην πρωτογενή παραγωγή. Χρειάζεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της παρέχει η φύση για να αυξήσει την ποσότητα του αγροτικού προϊόντος. Ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο με τη συζήτηση για την επισιτιστική κρίση. Όπως σημείωσε και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη απειλείται με επισιτιστική κρίση. Τέτοιες ρυθμίσεις δίνουν, επιπλέον, τη δυνατότητα επιστροφής στην ύπαιθρο πολιτών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, αξιοποιώντας πατρογονική περιουσία που ήταν σε αδράνεια γιατί είχε βγάλει πουρνάρια, βάτα και θεωρούνταν από τους δασικούς χάρτες ως δασική έκταση. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην αντιστροφή των τάσεων συρρίκνωσης του πληθυσμού στην περιφέρεια».

 

Ρύθμιση για σεισμοπαθείς

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε μια «νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 77 παράγραφος 5 -και νομίζω ότι και η συνάδελφός μου από τη Λάρισα, η Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, θα συμφωνήσει- που δίνει τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων κατηγορίας 5 χωρίς επιβολή κυρώσεων στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2020 που αφορά τους σεισμοπαθείς της Σάμου. Ζητούμε η δυνατότητα αυτή να δοθεί και για τους σεισμοπαθείς του Δαμασίου, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας του 2021. Έτσι, θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν για την ανέγερση νέων κατοικιών, που οφείλονται στην αδυναμία τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης, που κρίνονται κατεδαφιστέα. Θέλω να πιστεύω, κ. υπουργέ, ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση που καταθέτω, η νομοτεχνική αυτή βελτίωση, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε “η εσχάτη πλάνη να είναι χείρον της πρώτης”. Να δίνουμε γενναία στεγαστική συνδρομή σε κάποιους σεισμοπαθείς, την οποία, όμως, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση».

 

Προηγούμενο άρθρο 734 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Έργα οδικής ασφάλειας από την Περιφέρεια σε οικισμούς της Αγιάς