Ειδήσεις

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ψεύδεται η κυβέρνηση για τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο


Για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης και σκόπιμης προσπάθειας σύγχυσης του αγροτικού κόσμου, κάνει λόγο με σχετική ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αναφορικά το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, αφού, όπως υποστηρίζει δεν υφίσταται μηδενισμός του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά επιστροφή, ενώ παράλληλα δηλώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή της στο αυριανό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Βάθη.

  Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής: 

«Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση-έναντι των προβλημάτων- προτάσσει την επικοινωνία, παρά την ουσία και ειδικά σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο, είναι καταφανέστατο το επικοινωνιακό τέχνασμα και το ψεύδος καθώς και η σκόπιμη προσπάθεια σύγχυσης του αγροτικού κόσμου, αφού ο περιβόητος μηδενισμός του ΕΦΚ δεν υφίσταται, ενώ αντίθετα αυτό που ισχύει, με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή είναι η (άγνωστη) επιστροφή του ΕΦΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στο Άρθρο 50, αναφέρεται αρχικά ότι: «Με την προτεινόμενη διάταξη το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α΄265) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία φορολογείται για το έτος 2022 με μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά αμέσως μετά αυτός ο μηδενισμός ακυρώνεται, αφού στο ίδιο άρθρο αναφέρεται το εξής:

«Για το εν λόγω διάστημα, κατά τη θέση σε ανάλωση του ως άνω προϊόντος εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ίδιου νόμου, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε τετρακόσια δέκα (410) ευρώ ανά χιλιόλιτρο και επιστρέφεται σε χρόνο που θα καθοριστεί με τη σχετική κανονιστική πράξη ποσό ίσο με τον ως άνω οριζόμενο συντελεστή Ε.Φ.Κ., σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην κανονιστική πράξη της ίδιας διάταξης».

Παράλληλα, πάντα στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται επίσης ότι:                                                   «Περαιτέρω, με την προτεινόμενη διάταξη εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ για την έκδοση κοινής απόφασης στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ΔΕΝ μπορεί να ισχύει και ο μηδενισμός του ΕΦΚ και η επιστροφή του ΕΦΚ. Ή θα ισχύει ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή θα ισχύει η επιστροφή, και τα δύο είναι παράταιρο να ισχύουν.

Πέραν αυτών, επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός, ότι το μέχρι τώρα κονδύλι των 60 εκ. ευρώ, δεν επαρκεί για να καλύψει καμία στοιχειώδη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης και συνεπώς θα πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει τουλάχιστον τα 150 εκ. ευρώ, όπως επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και  «κόφτες», τύπου 3ετίας των φορολογικών δηλώσεων ή τυχόν συμψηφισμοί, που το μόνο που εξυπηρετούν, είναι να μειωθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι.

Χθες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέφερε πως την επεξηγήσει των μέτρων στήριξης θα την έκαναν σήμερα οι υπουργοί, σήμερα οι υπουργοί, παρέπεμψαν το θέμα στην μελλοντική ΚΥΑ και έτσι συνεχίζεται το γαϊτανάκι του εμπαιγμού του αγροτικού κόσμου.

Τέλος να αναφέρουμε η ΠΑΚ Θεσσαλίας στηρίζει και θα συμμετάσχει με τα μέλη της στο αυριανό  πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Βάθη, αφού τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τη νομοθεσίας περί ετοιμόρροπων κτιρίων
Επόμενο άρθρο 664 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα