Ειδήσεις

Κέλλας στη Βουλή: Η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας αυξάνει την ευρωπαϊκή ισχύ


«Ενδεχόμενα, τα οποία φάνταζαν αδιανόητα στον 21ο αιώνα, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων, ακόμη και ένας παγκόσμιος πόλεμος, αποκτούν σήμερα πιθανότητες. Το αν θα αυξηθεί ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ή παγκόσμιας σύγκρουσης, σίγουρα δεν εξαρτάται από εμάς, γιατί, τόσο η Γαλλική και η Ελληνική Δημοκρατία, όσο και οι εταίροι μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τασσόμαστε υπέρ της διεθνούς έννομης τάξης και της αμυντικής στρατιωτικής στρατηγικής.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ελληνογαλλική συνεργασία, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή Γάλλων Γερουσιαστών, προσθέτοντας:

«Οι διεθνείς συνθήκες είναι εξαιρετικά επισφαλείς, εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και των απειλών που εκτοξεύει η Μόσχα κατά της Δύσης.

Η ομόθυμη καταδίκη του πολέμου και οι κυρώσεις, που επέβαλαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, λειτουργούν ανασχετικά, αλλά τα αποτελέσματά τους θα φανούν εις βάθος χρόνου. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, την οποία υποστηρίζουμε από κοινού και εργαζόμαστε ομότροπα για την ανάπτυξή της σε σταθερή βάση.

Με την αμυντική ένωση των κρατών-μελών της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις υποδομές του ΝΑΤΟ, θα είμαστε σε θέση να προασπίσουμε καλύτερα την ασφάλεια της Ευρώπης και να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις στα σύνορά μας».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, εστιάζοντας στα αποτελέσματα της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, επισήμανε:

«Με τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής ευνοεί τον διεθνή καταμερισμό ισχύος υπέρ της ΕΕ και συνθέτει ένα πλέγμα ασφάλειας, συνεργασίας και προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα.

Χάρη και στην ελληνογαλλική συμπόρευση, έκνομες ενέργειες, όπως το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι προκλήσεις σε Έβρο, Αιγαίο και Κύπρο, περιορίζονται ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και συνδιαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη προσέγγιση με τη γειτονική χώρα, σύμφωνα και με τα θετικά δείγματα που είχαμε κατά την προχθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου».

Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε πως, ανάλογα με την ένταση του πολέμου στην Ουκρανία, η τουρκική κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση, σημειώνοντας:

«Η Άγκυρα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς την πορεία της στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, οφείλει όχι μόνο να σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά και να υποστηρίζει την προάσπισή του. Γι’ αυτό, όσο η ρωσική επιθετικότητα εντείνεται, η Τουρκία θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την πρακτική των ίσων αποστάσεων και να ταχθεί ξεκάθαρα με το δυτικό στρατόπεδο. Προς τον σκοπό αυτό, ίσως θα μπορούσαν οι διπλωμάτες μας να εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τον νεοσύστατο Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως στρατηγική εξισορρόπησης της ρωσικής απειλής στην περίμετρο της ενωμένης ευρωπαϊκής επικράτειας».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη πως, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαπεριφερειακή σταθερότητα, Ελλάδα και Γαλλία δύνανται να αξιοποιήσουν σχήματα συνεργασίας μεταξύ των ευρωατλαντικών θεσμών και των κρατών της Μεσογείου, τονίζοντας:

«Η απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή της αυτονομία μπορούν να προαχθούν και μέσω της διακρατικής μας σχέσης, σε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην ίδρυση της οποίας η Γαλλία είχε πρωταγωνιστήσει.

Παράλληλα, Ελλάδακαι Γαλλία μπορούν να αξιοποιήσουν σχηματισμούς διασύνδεσης με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, όπως τον Μεσογειακό Διάλογο και την Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συνόλου πολυεπίπεδης συνεργασίας  στη διαπεριφέρειάμας».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εσπερινές Προηγιασμένες στον Άγιο Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο 563 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα