Ειδήσεις

Βαγενά: Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση


Αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσε τη Δευτέρα, 14/03/22 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Άννα Βαγενά, διαβιβάζοντας το από 09-03-2022 υπόμνημα του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η εύρυθμη λειτουργία κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στην εργασιακή σταθερότητα του προσωπικού, εφ’όσον αυτή προκαλεί άμεσο θετικό αντίκτυπο τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δημοτικά σχολεία που για τη λειτουργία τους στηρίζονται αποκλειστικά σε αναπληρωτές. Ως εκ τούτου, κάθε μορφή προγραμματισμού και καθορισμού στόχων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Βασική διεκδίκηση, λοιπόν, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, ώστε οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μόνο για έκτακτα κενά που προκύπτουν από άδειες (ασθενείας, μητρότητας κτλ.), προκειμένου να εξαλειφθεί η στρέβλωση του θεσμού της αναπλήρωσης.

Την τελευταία δεκαετία, η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (πριν από την οικονομική κρίση το ποσοστό των αναπληρωτών ήταν λιγότερο από 10% ενώ τώρα αποτελεί σχεδόν το 1/3 του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού). Συγκριτικά με όλους τους κλάδους το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο κλάδος των δασκάλων (ΠΕ70).

Τα συνολικά οργανικά κενά εκπαιδευτικών τη χρονιά 2022-2023 φαίνεται πως θα είναι πάνω από 11.000. Συγκεκριμένα, στον κλάδο των Δασκάλων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.000 και θα είναι μακράν τα περισσότερα από κάθε άλλο κλάδο.

Βάσει των παραπάνω, καθίσταται σαφές πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η πραγματοποίηση ενός σημαντικού αριθμού διορισμών και το φετινό καλοκαίρι –πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς-, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών σχολείων. Οι συγχωνεύσεις και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν λύση κάλυψης των πραγματικών αναγκών, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών να εξετάσουν τα αιτήματα Συλλόγου και να την ενημερώσουν για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθενται να προβούν.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Καθαρίζει το ρέμα Λακούλα στην Ελάτεια η Περιφέρεια