Ειδήσεις

Βαγενά: Ο ελληνικός λιγνίτης έριξε την τιμή του ρεύματος μέσα σε μία μέρα


Η χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα έπεσε στα 279ευρώ η μεγαβατώρα από 344 ευρώ χθες. Αυτό συνέβη γιατί τις τελευταίες μέρες η ΔΕΗ, υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, πραγματοποιεί μια θεαματική, αναγκαστική, αν και αθόρυβη στροφή στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.

Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει απ’ τις ευθύνες τον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του που, εδώ και δυόμισι χρόνια, έχουν αφήσει απροστάτευτη και αθωράκιστη τη χώρα απέναντι στο ενδεχόμενο της ενεργειακής κρίσης. Ήταν δική του επιλογή η επιπόλαια και απρογραμμάτιστη απολιγνιτοποίηση της χώρας, την ώρα που το φυσικό αέριο έχει 20πλασιάσει την τιμή του και αποδείχθηκε μοιραία επιλογή.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλα αυτά τα χρόνια, καταγγέλλει αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση (κλείσιμο μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης), λοιδορούμενος από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, επίτροπος για την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα ο λιγνίτης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εναλλακτική στο Ρωσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Αδαμίδης, ανέφερε χθες ότι «ο ελληνικός λιγνίτης έριξε την τιμή του ρεύματος μέσα σε μία μέρα». «Είναι ψεύτικη δικαιολογία ότι ο πόλεμος και μόνο, ευθύνεται για τις αυξήσεις στην ενέργεια», ισχυρίζεται επίσης ο κ.Αδαμίδης, κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό, που φρόντισε να εξαρτάται κατά 75% η χώρα από το φυσικό αέριο και αφήνει τα νοικοκυριά στο έλεος των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί η επιστροφή στον λιγνίτη γίνεται σιωπηλά; Για να μην καλομάθουμε στο φθηνότερο ρεύμα και αναγκαστεί ο Πρωθυπουργός να ακυρώσει τις κρυφές του συμφωνίες.

Με την σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων, μετά από πολύ καιρό, είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Πολωνίας και των σκανδιναβικών χωρών. Βέβαια, ο κύριος Μητσοτάκης, ως ιδιοκτήτης της χώρας είναι αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει, ακόμη και αν είναι θέμα που επηρεάζει τη ζωή 10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτός θα επιμένει, όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή, ότι ο λιγνίτης είναι το πιο ακριβό καύσιμο. Ένα είναι βέβαιο, ούτε ο ίδιος πλέον δεν το πιστεύει, αλλά παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για να παραμείνει στη θέση του.

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης
Επόμενο άρθρο 554 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα