Ειδήσεις

Μάξιμος: Η σκέψη μας στις γυναίκες που βιώνουν την προσφυγιά


«Η καταξίωση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, η εξάλειψη όλων των αναχρονιστικών στερεοτύπων και η επίτευξη της πραγματικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι πολιτισμού για κάθε κοινωνία. Κάθε γυναίκα δικαιούται να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί όλες τις επιδιώξεις και τους ρόλους της, ως εργαζόμενη, ως μητέρα, ως ενεργός πολίτης. Ένας συνδυασμός σύνθετος, ιδιαίτερα στον σύγχρονο αγχωτικό βίο, που για να επιτευχθεί απαιτείται η συνεχής και στοχευμένη αρωγή της πολιτείας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής με θέμα «Οι αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των Γυναικών», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην οποία μίλησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Το παράδειγμα της Μικρασιάτισσας γυναίκας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ακόμη στην δήλωσή του ότι «ως απόγονος Μικρασιατών και καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εκτενή αναφορά της κας Προέδρου της Δημοκρατίας στο υψηλό επίπεδο συμμετοχής των γυναικών της Μικράς Ασίας στα πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής τους, που συνδυαζόταν με την εκδήλωση της ισχυρής εθνικής τους συνείδησης, μέχρι την καταστροφή του 1922. Αυτό το νεωτεριστικό πνεύμα μπολιάστηκε στην συνέχεια από τις γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα, και επέδρασε καταλυτικά στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των Ελληνίδων.

 

Πρόσφυγες του πολέμου

Δυστυχώς, ο σημερινός εορτασμός σκιάζεται από αρνητικές συγκυρίες. Η πρώτη σχετίζεται με τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν τον φόβο και τον όλεθρο, την προσφυγιά και τον θάνατο, λόγω της ρωσικής εισβολής. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει αυτή η παραφροσύνη που φέρνει στην Ευρώπη μνήμες από ένα παρελθόν που πίστευε ότι το είχε αφήσει οριστικά πίσω της.

 

Έμφυλη βία

Επίσης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών στην πατρίδα μας, που δείχνουν ότι “κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Η αυστηροποίηση των ποινών είναι μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση περιορισμού αυτών των αποκρουστικών φαινομένων. Ωστόσο, από μόνη της δεν επαρκεί για την πλήρη εξάλειψή τους, αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντίληψης προς το άλλο φύλο, αλλά και ως προς την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, ήδη, από την παιδική ηλικία, στην οικογένεια και στο σχολείο.

 

Υπογεννητικότητα

Ταυτοχρόνως, επειδή στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν και τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας τείνει να οδηγήσει σε τρομακτική συρρίκνωση τον ελληνικό πληθυσμό, πρέπει να ενταθούν τα μέτρα στήριξης σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως, απέχουμε πολύ ακόμη από το να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αναστροφής της δημογραφικής παρακμής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι γυναίκες που ενώ επιθυμούν να γίνουν μητέρες, αποθαρρύνονται από τις αντικειμενικές δυσκολίες της καθημερινότητας.

 

Εις μνήμην Μαριέττας Γιαννάκου

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια γυναίκα επιστήμονα, πολιτικό και μητέρα, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, την Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία, πιστεύω ακράδαντα, ότι αποτέλεσε πρότυπο σύγχρονης Ελληνίδας».

Προηγούμενο άρθρο Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθρο Σχέδια Βελτίωσης: Κατάθεση 1ου αιτήματος πληρωμής