Ειδήσεις

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσει όλη τη χώρα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, που έγινε το Σάββατο 26-2-2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας του δήμου Κιλελέρ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από την περιφέρεια Θεσσαλίας, πολλοί από τους οποίους έκαναν καίριες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Μεϊκόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Πούρικας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ κ. Απόστολος Μούσιος, τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος και Χρήστος Παπαδημητρίου και ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κιλελέρ κ. Γιάννης Ζαχαριάς, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η πρώην υπουργός κα Μαρία Χρυσοβελώνη.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Καρδιτσιώτης αγρότης και μέλος της 17μελούς Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της κίνησης  κ. Θωμάς Καλιάς, ενώ αμέσως μετά, το έτερο μέλος της συντονιστικής, ο Λαρισαίος κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ανέλυσε την ιδρυτική διακήρυξη της ΠΑΚ  και τη φυσιογνωμία της νέας αγροτικής κίνησης, ενώ παράλληλα παρουσίασε και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες, όπως για το αγροτικό εισόδημα , τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 για τους αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και τα τέσσερα (4) σημεία της σημαντικής προσφοράς του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Φυσικά στην εκδήλωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας κυριάρχησαν και οι διεκδικήσεις αλλά και τα αιτήματα των αγροτών και ασκήθηκε  κριτική στην κυβέρνηση, αφού όπως επισημάνθηκε, «σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και της ακρίβειας, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αρνείται να στηρίξει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, οδηγώντας τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) σε απογοήτευση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό, ενώ όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί στην κυριολεξία τη βιωσιμότητα της γεωργίας και του παραγωγικού κόσμου της υπαίθρου».

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε  εισαγωγικά ο κ. Αθανασιάδης,  «στον αγροτικό χώρο, ζούμε σε μια εποχή,  όπου η αξία της εγχώριας ελληνικής γεωργικής παραγωγής το 2020 ήταν 10,65 δισ. €, με τη φυτική παραγωγή να ανέρχεται (το 2020) σε  8,27 δισ. €, από τα οποία 5,63 δισ. € είναι τα έξοδα  (οι λεγόμενες γεωργικές εισροές), δηλαδή το 53%.

Από την άλλη πλευρά, η αξία της ζωικής παραγωγής το 2020 ήταν 2,38 δισ. €,  από τα οποία το 94% ήταν το κόστος εκτροφής, ενώ στην ΕΕ το μέσο κόστος εκτροφής είναι 57%.Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν 2,38 εκ. € και το κόστος εκτροφής ήταν 2,24 δισ. €».

Αγροτικό εισόδημα

Αναφορικά με το Αγροτικό εισόδημα, ο κ. Αθανασιάδης, επισήμανε ότι  «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες αγρότες είναι οι πιο φτωχοί της Ε.Ε. αφού διαθέτουν Μ.Ο. μόνο 10.000 €/εκμετάλλευση, τα οποία 10.000 €/έτος σημαίνουν περίπου 5.000 €/άτομο για μια διμελή οικογένεια, δηλαδή περίπου 400 €/μήνα, ενώ οι αγρότες στην Ολλανδία έχουν εισόδημα 82.000 €/έτος, στο Βέλγιο 64.000 €, στο Λουξεμβούργο 58.000 €, στην Τσεχία 43.000 €, στη Γαλλία 40.000 €, στη Δανία 38.000 €, στην Αυστρία 32.000 €, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ε.Ε. είναι 23.000 €.

Εκτίναξη του κόστους παραγωγής

Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, έρχεται να προστεθεί και η τρομακτική εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Μια εκτίναξη που συνίσταται, σε:

  • Αγροτικό ρεύμα, αύξηση κατά 150%,
  • Πετρέλαιο κίνησης, αύξηση πάνω από 40%,
  • Ζωοτροφές, αυξήσεις κατά 70%- 80%,
  • Λιπάσματα, αυξήσεις κατά 78%
  • Αυξήσεις λογαριασμών άρδευσης και συσσώρευση επιπλέον χρεών στους ΤΟΕΒ».

 

Οι 10 διεκδικήσεις της ΠΑΚ Θεσσαλία;

Συνεχίζοντας το μέλος της 17μελούς Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της ΠΑΚ Θεσσαλίας, απαρίθμησε τις 10 διεκδικήσεις της νέας κίνησης, που είναι οι εξής:

  • Να μπει και πάλι τάξη στις πληρωμές των αγροτών και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια σε όλες τις πληρωμές
  • Να θεσπιστεί δια νόμου, η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς εξαιρέσεις
  • Να χορηγηθεί Ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών σε όλους κτηνοτρόφους
  • Να χορηγηθεί Ειδική ενίσχυση για την αγορά αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα) σε όλους γεωργούς
  • Να μηδενιστεί η ληστεία της 10ετίας, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος
  • Να αποτραπεί το προβληματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο είναι σε βάρος της πλειοψηφίας των αγροτών και ειδικά για τους αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας επιφυλάσσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, μείωση 20% των σημερινών επιδοτήσεων και στη χειρότερη, μείωση 50%, πράγμα το οποίο αν συμβεί θα είναι καταστρεπτικό για όλους τους πολίτες της περιφέρειας.
  • Να αλλάξει επιτέλους ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα, συμπεριλαμβάνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με διατήρηση του Δημόσιου και Αλληλέγγυου χαρακτήρα του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, από την εκτίμηση μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
  •   Να δημιουργηθεί μια νέα Αγροτική Τράπεζα, για παροχή ρευστότητας στους αγρότες και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα ή άλλως, να αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις
  • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλά βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιαγροτικοί νόμοι της τελευταίας 2,5ετίας, για τις λαϊκές αγορές, τις αγορές καταναλωτών, τους συνεταιρισμούς καθώς και τον  επικείμενο νόμο για το τσίπουρο των διημέρων που θέλουν να το μετονομάσουν σε απλό απόσταγμα.
Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια συμμετέχει στην εικονική έκθεση της 9ης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων