Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Ελλάδα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου


«Αναμφίβολα, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και όχι με το δίκαιο της ισχύος. Είμαστε σταθεροί σε αυτή την άποψη όχι μόνο γιατί ζούμε σε μία δύσκολη, επίσης, γειτονιά όπου εκφράζονται αναθεωρητισμοί, γιατί αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας δείχνει έναν αναθεωρητισμό. Το διάγγελμα που ακούσαμε με αφορμή την αναγνώριση των περιοχών που αποσχίστηκαν στα ανατολικά της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Πούτιν, εκφράζει αυτό το πνεύμα αναθεωρητισμού ότι είναι αδικημένοι από την ιστορία και για αυτό προχωρούν σε αυτή την κίνηση. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να δώσει αφορμή για αναβίωση τέτοιων αναθεωρητισμό και στη γειτονιά μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στις 23.02.22 -πριν την κλιμάκωση των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία- στην εκπομπή “Blender” στο “Flash 99.4 FM Θεσσαλονίκη” και στον δημοσιογράφο κ. Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν κρύβει τα νέο-οθωμανικά  οράματα τα τελευταία χρόνια. Είναι μία χώρα η οποία έχει πραγματοποιήσει εισβολή και κατοχή σε χώρα μέλος σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να κατέχει το 38% του εδάφους ανεξάρτητης χώρας. Ουσιαστικά το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη είναι στη Λευκωσία, η “πράσινη γραμμή”. Επομένως, όλα αυτά έχουν μία αντανάκλαση πρωτίστως όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας και δευτερευόντως θα σας έλεγα τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που και αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Η Ευρώπη σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία, υπάρχει και τέτοιος αντίκτυπος, αναμφίβολα, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο ως ΝΑΤΟ αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι η χώρα συμμετέχοντας σε αυτούς τους δύο οργανισμούς δεν μπορεί παρά να ενστερνίζεται και  τις αποφάσεις αυτών των οργανισμών απέναντι σε αυτό το ζήτημα, που είναι πια ένα διεθνές πολιτικό ζήτημα».

 

Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Ερωτηθείς για τις συνέπειες στις τιμές της ενέργειας ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «οι τιμές αναμφίβολα καίνε και επηρεάζουν πάρα πολύ την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στον πρωτογενή τομέα τις τιμές παραγωγής, που με τη σειρά τους εκτινάσσουν και τις τιμές των προϊόντων που φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Διότι όταν ανεβαίνει το κόστος παραγωγής, το αγροτικό ρεύμα, το αγροτικό πετρέλαιο, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό φτάνει στο τέλος στον ίδιο τον καταναλωτή, αφορά το σύνολο των πολιτών.

Η κυβέρνηση στήριξε τους καταναλωτές το προηγούμενο διάστημα και έχει ανακοινώσει ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα εξακολουθεί να στηρίζει  καταναλωτές και παραγωγούς. Ιδιαίτερα για τους παραγωγούς, η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβαρύνει πάρα πολύ τους λογαριασμούς, είναι δυσθεώρητοι οι λογαριασμοί, παθαίνουν “ηλεκτροπληξία” οι αγρότες που τους βλέπουνε. Αλλά όπως ανακοινώθηκε, μέχρι και τον Δεκέμβριο θα επιδοτηθεί κατά 80% και από την  1η Ιανουαρίου κατά 50%. Ωστόσο και το 50% επιδότηση, στην πράξη, αποδεικνύεται για τους παραγωγούς ότι μπορεί να είναι διπλασιασμός των λογαριασμών. Και αυτό είναι επώδυνο και βαρύ και δυσβάσταχτο… Κρατώ τη δέσμευση των αρμοδίων ότι εξετάζουνε κάθε δυνατότητα στήριξης με περαιτέρω ενίσχυση εν τοις πράγμασι παραγωγών και καταναλωτών, όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

 

Τόμος-απάντηση στην τουρκική ασέβεια

Ο επικεφαλής Της ΔΣΟ αναφορικά με την μνημειώδη έκδοση για την Αγία Σοφία τόνισε ότι «με αφορμή την μετατροπή  της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που είναι ένα σύμβολο όχι μόνο των Ορθοδόξων και της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης, αλλά και ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών, ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης γιατί θεωρήσαμε ότι οι αντιδράσεις και των διεθνών οργανισμών, του Ο.Η.Ε, της UNESCO, αλλά και ισχυρών ομόδοξων κρατών δεν ήταν η αναμενόμενη.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην έκδοση ενός μνημειώδους τόμου, που περιλαμβάνει τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία που εντοπίσαμε, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα. Αυτόν τον τόμο τον εκδίδουμε σε πάρα πολλές γλώσσες και φιλοδοξούμε να τον παρουσιάσουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο -και στην Αμερική και στην Αυστραλία. Κάθε παρουσίαση φιλοδοξούμε να είναι ένα μεγάλο γεγονός, που να δημιουργεί επικοινωνιακό θόρυβο, μια συζήτηση γύρω από την “ασεβή” αυτή πράξη, της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος».

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει