Ειδήσεις

Κέλλας: Κινητικότητα για τα έργα του Αχελώου, προσβλέπω σε θετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις


«Έχουν ωριμάσει, πλέον, οι συνθήκες για τη δρομολόγηση των δράσεων, που θα αντιμετωπίσουν το αρνητικό υδάτινο ισοζύγιο, το οποίο απειλεί με ερημοποίηση τον θεσσαλικό κάμπο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την πολιτική βούληση να παρέμβει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει σχετική κινητικότητα και προσβλέπω σε θετικές πρωτοβουλίες».

Αυτά δήλωσε, στη σύσκεψη της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό πρόβλημα του κάμπου, ο αν.Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας,Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας:

«Θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα, όπως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η εκκρεμότητα για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων του Αχελώου, αλλά και να υπάρξει νέα μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, για τη διάσωση της Μονής στο Μυρόφυλλο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ. Γιατί το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έργο μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο».

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο πολιτικό «ενδεικτική των θετικών κυβερνητικών προθέσεων είναι η νέα εργολαβία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των έργων του Αχελώου, που δεν ολοκληρώθηκαν και θα συμπεριληφθούν στην μεγάλη εργολαβία ύψους 5 εκ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, εξέλιξη που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. Παράλληλα, ξεκινά κι ένα σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς και προχωρούν οι διαδικασίες για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας της ΔΕΗ στον Αχελώο. Ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα η δικαστική εκκρεμότητα με την καταβολή αποζημιώσεων στου κατοίκους της περιοχής, για να τεθεί σε λειτουργία ένα σπουδαίο και αναγκαίο -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο- υδροηλεκτρικό έργο. Σε συνδυασμό με το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κι άλλα έργα, περιβαλλοντικούπρωτίστωςχαρακτήρα, ενισχύουμε το υδάτινο ισοζύγιο της Θεσσαλίας και στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κέλλας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα, τον κάλεσε να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να εναντιώνεται σ’ ένα έργο, περιβαλλοντικό, ενεργειακό, αρδευτικό και υδατικό. «Σαν κυβέρνηση ήταν μονίμως απέναντι στο έργο και δεν προσέφερε καμιά υπηρεσία. Ας το πράξει,τουλάχιστον,τώρα, ως αντιπολίτευση. Εξάλλου, το πρόβλημα της έλλειψης νερού δεν απασχολεί μόνο τη Θεσσαλία, αλλά ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα σε συστράτευση

Επιπλέον, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., συνεχάρη την ΠΕΔ Θεσσαλίας και προσωπικά τον πρόεδρό της, δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο, για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τονίζοντας πως «είναι αναγκαία μια γενική συστράτευση, διότι η κλιματική, αλλά και η  ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού».Τέλος, σημείωσε, πως «θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και με την Επιτροπή Διεκδίκησης Υδάτινου προβλήματος της Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ), στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες τους για τη δημιουργία ενός αναλυτικού εφαρμοστικού πλάνου, που θα εξειδικεύει όλες τις δράσεις και τα έργα εντός του ΥΔΘ (masterplan), ταυτόχρονα, με συζητήσεις  με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μπει επιτέλους το …νερό στο αυλάκι της Θεσσαλίας».

 

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αγιάς