Οι Θεσσαλοί θα μας ψηφίσουν


 Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που επηρεάζει με οδυνηρό τρόπο και την ελληνική πραγματικότητα, θέτει νέα πολιτικά ζητούμενα, με κυρίαρχο στόχο την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της κοινωνίας.

 Θεμελιώδες πρόταγμα πρέπει να είναι μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, στηριγμένη στην ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών, τόσο στην απευθείας λήψη αποφάσεων από τους ίδιους, και άνευ πολιτικών διαμεσολαβητών, για κάθε σοβαρό θέμα που τους αφορά, όσο και στην κατανομή των βαρών και των υποχρεώσεων.

Ουσιαστικά, λοιπόν, εισηγούμαστε την λειτουργία ενός αμεσο – δημοκρατικού μοντέλου στην ελληνική Αυτοδιοίκηση και, ιδιαίτερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδικασία ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής πολιτικής βούλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» δεσμεύονται, στην περίπτωση που εξέλθουν νικητές από την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 2010, να εφαρμόσουν δύο θεσμούς Άμεσης Δημοκρατίας στην νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρώτον, αναφερόμαστε στον θεσμό του Περιφερειακού Δημοψηφίσματος. Με άλλα λόγια, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη, θα μπορεί, με απλή πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να πυροδοτήσει Δημοψήφισμα Πανθεσσαλικού επιπέδου επί σημαντικού ζητήματος που άπτεται των αρμοδιοτήτων του.

Εξυπακούεται πως, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την διενέργεια Δημοψηφίσματος, θα επακολουθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα πληροφόρησης, ενημέρωσης και δημοσίου διαλόγου, έτσι ώστε ο πολίτης, τελικά, να αποφαίνεται συνειδητά με την ψήφο του επί του αντικειμένου του Δημοψηφίσματος.

Δεύτερον, αναφερόμαστε στον θεσμό της Λαϊκής Πρωτοβουλίας. Ο θεσμός αυτός θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να προωθούν σημαντικά ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση της συλλογής τουλάχιστον 7.000 υπογραφών (3.000 από Λάρισα, 2.000 από Μαγνησία, 1.000 από Καρδίτσα και 1.000 από Τρίκαλα).

Οι «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν στην Θεσσαλία ένα άμεσο – δημοκρατικό πρότυπο, που θα εκπαιδεύει τον πολίτη στην λήψη κρισίμων αποφάσεων, θα τον στρέφει στην ενασχόληση με τα κοινά και θα καλύπτει τα ελλείμματα δημοκρατίας στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης.

Έτσι, είναι βέβαιο ότι τα κομματικά μαντριά θα σταματήσουν να στεγάζουν πολίτες – πρόβατα, αφού πλέον ο ενημερωμένος και συμμετέχων πολίτης θα στηρίζει εμπράκτως τον ποιοτικό πολιτικό λόγο, την αξιοκρατική συμπεριφορά και την διάφανη πολιτική πράξη των πολιτικών του ταγών.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Κουρέτα στη Λαϊκή αγορά της Νεάπολης
Επόμενο άρθρο Ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολου Παπατόλια