Ειδήσεις

Μάξιμος: Να επανεξεταστεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Αετοράχη


«Σε μια περίοδο που βιώνουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας, ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί να είναι καθοριστικός για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, είτε είναι φωτοβολταϊκά είτε ανεμογεννήτριες, ώστε να μην επιφέρουμε μόνιμες αλλοιώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιθυμούμε να λύσουμε. Για την περιοχή της Αετοράχης, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πέριξ του οικισμού, απειλεί να υποβαθμίσει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς και την δυναμική της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και γι αυτό πρέπει να επανεξεταστεί».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της επιτροπής κατοίκων της Αετοράχης, κ. Στάθη Κατσίδη, για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή έθεσε υπόψη των αρμόδιων υπουργών τις ενστάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αετοράχης για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε στην περιοχή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 1.100 στρεμμάτων στα όρια του οικισμού, ζητώντας την επανεξέταση της δημιουργίας του υπό σχεδίαση φωτοβολταϊκού σταθμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κατσίδης  ενημέρωσε λεπτομερώς τον βουλευτή του νομού για τις αντιρρήσεις των κατοίκων, άλλα και για τον τρόπο που το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο θα επιφέρει οχλήσεις και αναστάτωση. Όπως ειπώθηκε, οι κάτοικοι δεν διαφωνούν με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εφόσον, όμως, οι εγκαταστάσεις αυτών συμβαδίζουν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην περιοχή υπάρχουν πολιτιστικά μνημεία όπως τα ερείπια της βυζαντινής μονής του Αγίου Γεωργίου και ανεξερεύνητα σπήλαια, τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αυτοφυείς δασικές εκτάσεις.

Επιπρόσθετα, πέριξ του χωριού δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες με περίπου 5.000 αιγοπρόβατα και 400 βοοειδή. Η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, που φημίζεται για την δυναμική της στην κτηνοτροφία και την παραγωγή ΠΟΠ, όπως η φέτα και το αρνάκι – κατσικάκι, ενώ είναι ο μοναδικός βοσκότοπος για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον εκπρόσωπο των κατοίκων της Αετοράχης για τις επίσημες απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία και επεσήμανε ότι παραμένει στη διάθεσή τους για να βρεθεί ο κοινός τόπος, ώστε οι ΑΠΕ να μην αντιστρατεύονται τις αρχές της ισόρροπης ανάπτυξης που επιδιώκουν και οι κάτοικοι του χωριού.

Προηγούμενο άρθρο Τρία χρόνια Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων!
Επόμενο άρθρο ΔΕΥΑ Τεμπών: Διακοπή της υδροδότησης στο Συκούριο