Ειδήσεις

Κέλλας: Μοχλός ανάπτυξης το ολοκληρωμένο και δίκαιο franchise


«Το franchise είναι επιχειρηματικό μοντέλο, που μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό, αποτελεί μία ασφαλή στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, που εισφέρουν στην τοπική ακόμη και περιφερειακή ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας πλούτο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου οι επιχειρήσεις franchise συμβάλλουν στο ΑΕΠ κατά 6%.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στη διοργάνωση «Βραβεία Franchise 2022», προσθέτοντας:

«Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα την τελευταία δεκαετία, ιδίως στον τομέα της εστίασης, και φρονώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, αρκεί το franchise να είναι ολοκληρωμένο. Δηλαδή, να προσφέρει δοκιμασμένα συστήματα παραγωγής και πώλησης, έγκαιρη απόδοση κεφαλαίου, οργανωτική και νομική υποστήριξη και εκπαίδευση υπαλλήλων».

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε, ακόμη, πως το franchise, για να είναι πετυχημένο, πρέπει να είναι δίκαιο και να διασφαλίζεται ισορροπία μεταξύ της ωφέλειας των δικαιοπαρόχων και των δικαιοδόχων, υπογραμμίζοντας:

«Οι δικαιοπάροχοι είναι απαραίτητο να συνάπτουν συμβόλαια με βιώσιμους και όχι καταχρηστικούς όρους, διότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το franchise αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και συνιστά, βέβαια, και διέξοδο για νέους, αυτοαπασχολούμενος και ανέργους που θέλουν να κάνουν ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό βήμα».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ σημείωσε πως η κυβέρνηση, απλοποιώντας τη νομοθεσία και επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, έχει διαμορφώσει ευνοϊκό περιβάλλον για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των μικρομεσαίων και στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις, γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως το επιχειρείν δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα, ωστόσο, οι franchise επιχειρήσεις και δη στην εστίαση, εφόσον λειτουργούν σε αστικά κέντρα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και βελτιώνουν και την κοινωνική ζωή κάθε γειτονιάς.

Μειώσαμε τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων από 29% σε 22%, την προκαταβολή φόρου για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και 80% για τα νομικά πρόσωπα, τις ασφαλιστικές εισφορέςκατά 3 μονάδες και, μεσοσταθμικά, τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και νέα μόνιμη μείωση κατά 13%.

Επί 2 χρόνια στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντέξουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, με τις συνολικές παρεμβάσεις στην οικονομία για την περίοδο 2020-2022 να είναι 43,7 δις ευρώ, που, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελούν το 3ο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης στην Ευρωζώνη και το 4ο παγκοσμίως.

Σε αυτές τις συνθήκες, η ανεργία έπεσε από 17,3%, που ήταν το καλοκαίρι του 2019, σε 12,7%, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,5 δις ευρώ. Σύμφωνα, δε, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2022, η Ελλάδα θα καταγράψει τη 2η υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη».

Ο Χρήστος Κέλλας έκλεισε την ομιλία του συγχαίροντας τους βραβευθέντες και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΦαρσαλινόΚαθηγητή Φυσικής Αγωγής και επιχειρηματία,Δημήτρη Κουκουφλή, που βραβεύτηκε για την καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέος ειδικός χώρος για την προστασία ανηλίκων θυμάτων στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Γενική Συνέλευση GD4S