Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Η πανάκριβη ενέργεια, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αναπαρήγαγε με δηλώσεις του την κυβερνητική «επιχειρηματολογία» περί παγκόσμιου προβλήματος και γι’ αυτό δεν μπορεί να επέλθει μείωση της τιμής του.

Να θυμίσουμε αρχικά ότι και πριν την τελευταία έκρηξη των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, τα λαϊκά νοικοκυριά από την έναρξη της «απελευθέρωσης» μέχρι πρόσφατα, πλήρωσαν αυξήσεις που ξεπέρασαν το 150%!  Η ενεργειακή φτώχεια εκτοξεύτηκε μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια. Ενώ στους εναπομείναντες εργαζόμενους της ΔΕΗ, κυριαρχούν οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, η εργολαβοποίηση και οι ατομικές συμβάσεις.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, δεν είναι παρενέργεια «εξωτερικών και συγκυριακών παραγόντων», αλλά απόρροια της πολιτικής «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που εφαρμόζουν Ε.Ε και όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν, συνέπεια του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα.

Η πρόσφατη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της “απελευθερωμένης” αγοράς ενέργειας της Ε.Ε, αποδεικνύει ότι φέρνει πολλαπλασιασμό του ενεργειακού κόστους και νέα δυσβάσταχτα βάρη στα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Ο μύθος της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ότι τάχα ο ανταγωνισμός, αλλά και η πράσινη ενέργεια από τις ΑΠΕ, θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», έχει καταρρεύσει παταγωδώς.

Η μεγάλη αύξηση των καπιταλιστικών επενδύσεων σε πανάκριβες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά, κ.α), δίνουν μεγάλα κέρδη στους καπιταλιστές επενδυτές, αλλά δεν έφεραν καμία μείωση της τιμής του ρεύματος για το λαό, αντιθέτως έφεραν μεγάλες αυξήσεις.

Επιπλέον δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως και σταθερά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αλλά ακόμα κι εκεί που οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, όπως δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία για τις μέρες που η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα «έσπασε ρεκόρ», κάθε άλλο παρά μειώνονται οι τιμές για τα λαϊκά στρώματα.

Η απολιγνιτοποίηση και η απαράδεκτη επιλογή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ως «μεταβατικό καύσιμο» στον σχεδιασμό της «πράσινης ανάκαμψης», από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αύξηση των τιμών του, αυξάνει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στο λαό, όπως και την ενεργειακή εξάρτηση.

Οι «πράσινοι» νέοι φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, για να «ενθαρρύνονται» τάχα η απολιγνιτοποίηση και η επέκταση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των κρατών – μελών της Ε.Ε. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι ο «ακριβός» και «ασύμφορος» λιγνίτης που ακριβαίνει το ρεύμα, αλλά τα «πράσινα» καπέλα στην τιμή του ρεύματος που παράγεται από τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος, αφού ήδη η Ε.Ε θεσπίζει μια σειρά από νέους «πράσινους» φόρους (π.χ. στα κτίρια και στις μεταφορές), που θα σημάνουν ένα νέο γύρο ανατιμήσεων σε βάρος του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, προκειμένου να επιδοτηθούν με τεράστια κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και βέβαια δεν θα αλλάξουν στο ελάχιστο προς το καλύτερο την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, οι δήθεν επιδοτήσεις στο ρεύμα των λαικών νοικοκυριών, που καταλήγουν ξανά στις εταιρίες, που δεν μειώνουν τις τιμές και θα πληρώσει ο λαός από την άλλη τσέπη. Ούτε θα λύσουν το πρόβλημα οι προσωρινές μειώσεις διαφόρων χρεώσεων που προτείνει ο περιφερειάρχης.

 

Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να διεκδικήσουν με τον οργανωμένο αγώνα τους εδώ και τώρα:

Ανάκληση των αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση κάθε χαρατσιού που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και βιοπαλαιστές επαγγελματίες.

Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους γεωργοκτηνοτρόφους.

Να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν.

Δωρεάν ρεύμα σε όσους κρίθηκε ακατάλληλο προς κατοίκηση το σπίτι τους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν ο σεισμός και οι πλημμύρες, μέχρι να αποκατασταθεί.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

 

Αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, που φορτώνει πάντα στην πλάτη του τα σπασμένα από την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε ανάπτυξη και κρίση.

Ο δρόμος για ρεύμα φτηνό, για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, στην υπηρεσία της ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, περνάει σήμερα μέσα από την οργανωμένη πάλη ενάντια στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της «πράσινης» ανάπτυξης για τα κέρδη του κεφαλαίου που υλοποιούν Ε.Ε και αστικές κυβερνήσεις, κοιτώντας μπροστά, στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα ηλεκτροπαραγωγής και συνολικά στα μέσα παραγωγής, για να γίνει η Ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι ακριβό εμπόρευμα που είναι σήμερα.

 

 

Γράφει ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Η Λέσχη Επιστημονικής Ανάγνωσης Ψ, συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις
Επόμενο άρθρο Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού