Ειδήσεις

Βαγενά: Ληστεία εις βάρος των συνταξιούχων με τα αναδρομικά


Το περασμένο Σάββατο 29/01/22, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, η Κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πέρασε στα κρυφά διάταξη για την πληρωμή εκ μέρους των συνταξιούχων φόρου σε δόσεις μεν, αλλά με επιτόκιο, για τα ήδη περικομμένα αναδρομικά που δικαιούνταν.

Η ΝΔ παρέκαμψε δηλαδή, να θέσει τη σχετική διάταξη στην έγκριση της Βουλής, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, καθώς φυσικά και των ίδιων των συνταξιούχων.

Η Ν.Δ. λοιπόν, αφού πρώτα πετσόκοψε τα αναδρομικά που δικαιούνταν οι συνταξιούχοι, λόγω των μειώσεων που η ίδια νομοθέτησε το 2012 και είχαν κριθεί αντισυνταγματικές,τώρα τους φορολογεί κι από πάνω, με επιτόκιο 6% τον χρόνο, με δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.

Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των συνταξιούχων αγωνίζονται εδώ και πολλούς μήνες,προκειμένου να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών, ότι η φορολόγηση αυτή είναι απολύτως άδικη: Διότι έτσι κινδυνεύουν να επιστρέψουν στο Κράτος σχεδόν το 1/3 του ποσού, δηλαδή 431 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 1,3 δισεκατομμύρι απου έλαβαν ως αναδρομικά.

Ακόμα πιο άδικο, που τα ποσά αυτά δόθηκαν μετά από δικαστικούς αγώνες, με πενταετή καθυστέρηση, και χωρίς το νόμιμο τόκο, παρόλο που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όριζε τόκο 6% τον χρόνο, δηλαδή 30% για πέντε χρόνια.

Οι συνταξιούχοι δηλαδή, κύριοι της Κυβέρνησης, υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο Κράτος ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει έντοκα, τα οποία όμως ποτέ δεν έλαβαν.

Κι η «διευκόλυνση» που τους κάνετε είναι η επιστροφή σε 48 δόσεις, επιβαρύνοντάς τους κι από πάνω, με επιτόκιο 6% το χρόνο επί τέσσερα χρόνια.

Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ): «Ουσιαστικά […]το 79% των αναδρομικών μας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα παίρνει πίσω! Μιλάμε για καθαρή κλοπή, καθαρή ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων.»

Πρόκειται για ληστρική συμπεριφορά, για τοκογλυφία, για εμπαιγμό και για πλήρη απαξίωση των συνταξιούχων από την Κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη!

Η ανοχή των συνταξιούχων εξαντλήθηκε! Ο κόσμος δεν σας ανέχεται άλλο:

Το 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχων που έλαβαντον Οκτώβρη 2020 τα πετσοκομμένα αναδρομικά δεν ζητούν διευκόλυνση, με εξόφληση του φόρου σε δόσεις, αλλά απαιτούν τη διαγραφή του, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τροπολογία που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Προφανώς όμως, ούτε αναλογίζεστε ούτε σας νοιάζει ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στην επιβίωση αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και η οικονομική διαφθορά θεριεύει. Και λησμονείτε, ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας που, όταν ήταν δραστήριο και ενεργό, συνέβαλε για να φτάσετε εσείς εκεί που είστε σήμερα.

Προηγούμενο άρθρο ΔΕΥΑΛ: Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης
Επόμενο άρθρο 10 χρόνια Ενεργοί Πολίτες Λάρισας