Ειδήσεις

Κατάθεση Αναφοράς από την Άννα Βαγενά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε την Πέμπτη, 27/01/22 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά, διαβιβάζοντας επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών του Νομού Λάρισας, με θέμα: «Ταμείο ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους στην κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ Α.Ε».

Με επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του ως άνω συνδικάτου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς  οι εργαζόμενοι αδυνατούν να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται από το Ταμείο ανεργίας, καθώς, λόγω του COVID-19 και των περιορισμών που ισχύουν εξ αυτού, η επιχείρηση έχασε την εποχικότητά της.

Ειδικότερα, η Κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ Α.Ε. έχει χαρακτηριστεί «εποχική επιχείρηση» και οι εποχικά απασχολούμενοι παίρνουν τις αποζημιώσεις του Ταμείου Ανεργίας, βάσει του Ν.1836/89.

Κατά τους θερινούς μήνες,  απασχολεί από 500 έως 600 εργαζομένους κάθε μήνα, μοιρασμένους σε 4 (τέσσερις) βάρδιες.

Ωστόσο, οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τα μέτρα διαφύλαξης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων, δια της αποφυγής συνωστισμού και συγχρωτισμού, οδήγησαν την επιχείρηση στη μείωση της παραγωγής της και κατά συνέπεια στη μείωση του αριθμού των εποχικά απασχολούμενων, με αποτέλεσμα σχεδόν 150 (εκατόν πενήντα) εργαζόμενοι να μη μπορούν να λάβουν την αποζημίωση του Ταμείου ανεργίας, επειδή για τους παραπάνω λόγους η επιχείρηση έχασε την εποχικότητά της.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι αυτοί, δεδομένων επιπλέον και των ακόμα πιο επιβαρυντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, έτσι που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, και ζητούν να εξεταστούν από την Πολιτεία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με τη δέουσα ευαισθησία.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εξετάσει τα αιτήματα του Συνδικάτου  και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων