Ειδήσεις

Μήνυμα για τη Γιορτή των τριών Ιεραρχών της Αν. Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας Βάσως Ζιάκα


Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.

Προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτωνοι Τρείς Ιεράρχες, Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας, τιμώνται κάθε χρόνοστις 30 Ιανουαρίου όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ..Η γιορτή τους, είναι γιορτή των γραμμάτων και της παιδείας, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος,ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι,  άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς,  με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματακαι διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό.

Συμφιλίωσαν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη. Απέρριψαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία και κράτησαν τις αρχές της διαλεκτικής σκέψης της ελληνικής παιδείας, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αποστόλου Παύλου «να δοκιμάζουμε τα πάντα αλλά να κρατάμε το καλό».

Έριξαν γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό.

Με τη ζωή  και το έργο τους έδειξανότι  η πίστη προς το Θεό και η αγάπη προς το συνάνθρωπο συμβαδίζουν. Νοημάτισαν τον αρχαίο κλασικό κόσμο και διέσωσαν αξίες με πανανθρώπινο περιεχόμενο.

Οι Τρείς Ιεράρχες, ας γίνουν  οδηγοί προς την αληθινή γνώση και μόρφωση, αγαθά πρότυπα κάθε νέου ανθρώπου.

Χρόνια Πολλά στους εκπαιδευτικούς και μαθητές

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Επόμενο άρθρο Κοπή ψηφιακής πίτας από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας