Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Το Ολοκαύτωμα το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα


Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η Ελληνική Πολιτεία τιμά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού.

Και κάθε χρόνο έχω την αίσθηση ότι η εκδήλωση αυτή ολοένα και βαθαίνει, ολοένα και αποκτά περισσότερο επίκαιρο νόημα, ολοένα και μας στέλνει νέα μηνύματα.

Δεν είναι μια τυπική γιορτή μνήμης, ούτε και αφορά έναν και μόνο λαό.

Είναι μια παγκόσμια γιορτή, είναι η απόφαση της παγκόσμιας Κοινότητας των ελευθέρων ανθρώπων που έχουν αποφασίσει ότι γενοκτονίες, εγκλήματα κατά λαών και εθνών δεν μπορούν να συμβαδίζουν πια με τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες .

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας .

Το Ολοκαύτωμα δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία ως προς τη σύλληψη της ιδέας, την προμελέτη, τη μέθοδο, την εκτέλεση.

Η εξόντωση των Εβραίων δεν ήταν απλά μια σειρά από έκτροπα και βιαιοπραγίες, δεν ήταν ένας ξαφνικός διωγμός ή πογκρόμ, δεν είχε πολιτικά αίτια, δεν αφορούσε εδαφικές διεκδικήσεις.

Η περιβόητη «Τελική Λύση» ήταν ένα σχέδιο πλήρως οργανωμένο, που εφαρμόστηκε με βάση τον ψυχρό υπολογισμό κατά τις διαταγές ενός επίσημου κράτους και από μια ηγεσία που είχε αυτοανακηρυχτεί και ανακηρύξει το λαό της ως το «καθαρότερο φυλετικά» έθνος στην ιστορία του πολιτισμού.

Σήμερα,οι ψυχές τους μας φωνάζουν και πάλι και μας καλούν να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Να μη δημιουργήσουμε νέα θύματα, αλλά να εγγυηθούμε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή, Έλληνες Χριστιανοί και Έλληνες Εβραίοι  συνοικήσαμε για αιώνες.

Οικοδομήσαμε μαζί μια παράδοση αγαστής συνεργασίας, αγάπης, αλληλεγγύης και σεβασμού.Ο μόχθος, ο αγώνας για καλύτερη ζωή, για την πρόοδο του τόπου και μαζί τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι κακουχίες, ήταν όλα κοινά.

Και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, αυτή η αλληλεγγύη εκφράστηκε έμπρακτα από τους γονείς και τους παππούδες μας απέναντι στον κοινό εχθρό.

Σήμερατιμάμεκαι τη μνήμη  των ενάμιση εκατομμυρίων παιδιών που στην πιο τρυφερή τους ηλικία, χωρίς κανένα έλεος γνώρισαν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος στα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Από το μεγάλο έγκλημα του Ολοκαυτώματος, αυτό, η δολοφονία της νιότης ενός ολόκληρου λαού,, της νιότης της ίδιας της ανθρωπότητας , ήταν ασφαλώς το υπέρτατο ανοσιούργημα.

Στεκόμενοι με σεβασμό απέναντι στην ιερή μνήμη των εκατομμυρίων ψυχών της Χιτλερικής θηριωδίας …ας δώσουμε μια υπόσχεση

Ας δώσουμε την υπόσχεση ότι θα διατηρούμε πάντα τη μνήμη τους άσβεστη.

Ότι η θυσία τους θα οδηγεί τις αποφάσεις μας.

Θα καθορίζει τη συμπεριφορά μας απέναντι στον αδύνατο και καταφρονεμένο, απέναντι στον διαφορετικό, απέναντι σε κάθε λαό που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα προετοιμάζουν κάθε φορά  σαν το επόμενο θύμα .

Υποχρέωση μας είναι να εγγυηθούμε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και το σεβασμού της διαφορετικότητας.

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων του ολοκαυτώματος, γιατί η μνήμη είναι αυτή που θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα.Η μνήμη είναι αυτή που θα εγγυηθεί ότι θα βαδίσουμε στο μέλλον χωρίς άλλες κηλίδες στην ανθρώπινη ιστορία

Η μνήμη τους αιώνια ας είναι….

 

 

Ρένα Καραλαριώτου

 

Πολιτικός Μηχανικός ,ΜΒΑ

Επικεφαλής μειζ. αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων

πρ. Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Ο Αθανάσιος Μανδάλης νέος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κιλελέρ