Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση


Το 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό να αναδείξει τη αξία και τη συμβολή της εκπαίδευσης στην πρόοδο και την παγκόσμια ειρήνη.

Η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις των Κρατών να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητά τους, γιατί η εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό, και ευθύνη κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να τη διασφαλίζει,ανεξαιρέτως, σε όλους τους πολίτες της.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά: 258.000.000 παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μην φοιτούν στο σχολείο και 617.000.000 παιδιά και έφηβοι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν και να κατανοήσουν βασική αριθμητική. Στην υποσαχάρια Αφρική μάλιστα, το ποσοστό των κοριτσιών που ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση είναι μικρότερο του 40%, ενώ τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες που δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο αγγίζουν τα 4.000.000.

Μόνο με την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις ισότιμες ευκαιρίες για όλους, χωρίς έμφυλες και φυλετικές διακρίσεις, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την παγκόσμια φτώχεια, που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά, νέοι άνθρωποι και αργότερα ενήλικες.

Αλλά δυστυχώς, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία εκατόν είκοσι χρόνια στην ιατρική, στις επιστήμες, στην τεχνολογία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να παραβιάζεται με τρόπο απαράδεκτο.

Και στη δική μας χώρα, την Ελλάδα που γέννησε τον πολιτισμό, η ποιοτική δημόσια, δωρεάν παιδεία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σήμερα κύρια προτεραιότητα της Πολιτείας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 461 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κραννώνος