Ειδήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση της Άννας Βαγενά για την κατασκευή του φράγματος της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα


Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή κατατέθηκε  από την Άννα Βαγενά, αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος του Ενιπέα, έργο που αφορά ολόκληρη τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, τόσο για τον αντιπλημμυρικό όσο και για τον υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Οι πρόσφατες πλημμύρες από τα φαινόμενα του «Ιανού» και του «Διομήδη» και οι σημαντικές και πολλαπλές καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή των Φαρσάλων και του Θεσσαλικού κάμπου, απέδειξαν ότι τα έργα που υπάρχουν στην περιοχή δεν επαρκούν για να την προστατέψουν.

Ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλίας είναι το φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα. Έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την περιοχή των Φαρσάλων, αλλά όλη τη νοτιοδυτική Θεσσαλία, τόσο για τον αντιπλημμυρικό, όσο και για τον υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα του. Αν υπήρχε σήμερα το έργο αυτό, θα είχε αποτρέψει αυτές τις καταστροφές και ταυτόχρονα θα είχε συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής. Αλλά, δυστυχώς, είναι ένα έργο που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

Στις 01/02/2021, σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή ΝΔ Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, έδωσε εντολή για την εκπόνηση νέας μελέτης στον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Να σημειωθεί ότι, Προμελέτη και Οριστική Μελέτη του έργου είχε ήδη εκπονηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, από την εταιρεία Electro – Watt, η οποία επέλεξε, μετά από σχετική έρευνα, τη θέση Παλιοδερλί στην περιοχή της Σκοπιάς ως την πλέον κατάλληλη θέση για τη δημιουργία φράγματος, για την εκμετάλλευση των επιφανειακών απορροών του Ενιπέα.

Στις 02/03/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών δήλωσε στον βουλευτή ΝΔ Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη νομικού και τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Ενιπέα – Σκοπιάς Φαρσάλων, ώστε σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε στην ένταξή του στα έργα ΣΔΙΤ από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έως τον Μάιο του 2021». Ο βουλευτής, ακολούθως, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η δρομολόγηση του έργου».

Στις 22/07/2021, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την πορεία των έργων αποκατάστασης των υποδομών, που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020, ότι «Το Φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων θα περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το Φθινόπωρο».

Στις 13/09/2021, ο πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα Φάρσαλα, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, ανακοίνωσε την υλοποίηση του φράγματος του Ενιπέα στην περιοχή της Σκοπιάς, έργο ύψους 100.000.000 ευρώ.

Στις 15/01/2022, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι το φράγμα της Σκοπιάς θα δημοπρατηθεί την άνοιξη, σύμφωνα με τη Διυπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί σύντομα και θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή από τα 80.000.000 – 90.000.000 ευρώ θα ανέβει στα 300.000.000 ευρώ.

Μετά από όλες αυτές τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις, το μόνο που φαίνεται να κινείται σε σχέση με το εν λόγω έργο είναι ο προϋπολογισμός του και μάλιστα ανοδικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Τελικά, πότε θα υπογραφεί η σχετική και συνεχώς αναβαλλόμενη Διυπουργική Απόφαση;

 

2.Σε ποιο σημείο βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, οι διαδικασίες για το φράγμα της Σκοπιάς;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Προηγούμενο άρθρο Οδηγίες από τον Δήμο Τεμπών – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την παραλαβή των Rafale