Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Λάρισα


 Τις θέσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την πορεία της πόλης τον

21ο αιώνα παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης

 Το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Λάρισα, το οποίο θα συναρτά την οικονομική άνθιση και ευημερία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή – αλληλεγγύη, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης.    

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, «η έλλειψη στρατηγικής στο σχεδιασμό, οι ευκαιριακές παρεμβάσεις και τα έργα βιτρίνας, όπως οι «προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις» των ημερών, τα έργα χωρίς αξιολόγηση προτεραιοτήτων και οι χρόνιες υστερήσεις σε δίκτυα υποδομών, οδήγησαν σε μια πόλη δυσλειτουργική με σοβαρά ελλείμματα. Το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο και οι λανθασμένες επιλογές αναπτυξιακών κατευθύνσεων (Μεσογειακοί Αγώνες) επισώρευσαν και νέα. Η πορεία ανάπτυξης της πόλης με το μοντέλο αυτό έχει εξαντληθεί γιατί δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την προοπτική της. Απαιτείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συναρτά την οικονομική άνθιση και ευημερία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή – αλληλεγγύη. Η πόλη δεν είναι μια απλή συγκέντρωση κτισμάτων, είναι ο χώρος όπου αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ των κατοίκων που εννοούμε πολιτικές. Μιλώντας σήμερα για την πόλη, μιλάμε για πολιτική. Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταθέτει σήμερα την πρότασή της για την Αξιοβίωτη Πόλη. Η Αξιοβίωτη Πόλη αποτελεί ένα συνεκτικό πλαίσιο αρχών, προτάσεων και θέσεων που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης ως ενιαίο σύνολο  και δίνει στη τοπική κοινωνία όραμα και προοπτική. Η αξιοβίωτη πόλη είναι το μοντέλο της τοπικής κοινωνίας που καλύπτει τις ανάγκες της χωρίς να υποθηκεύει την ίδια δυνατότητα των μελλοντικών γενεών. Είναι η τοπική κοινωνία όπου οι ίδιοι οι πολίτες της αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της πόλης που ζουν και όπου η βιωσιμότητα και η προοπτική της συνδέονται άρρηκτα με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική της. Με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θα θεσπιστούν οι  «Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πόλης», μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, που θα ψηφιστούν από  το Δημοτικό Συμβούλιο και  θα αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς για το σχεδιασμό των δράσεων αλλά και για τη διεκδίκηση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων. Θα καταρτιστεί «Ενιαίο σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πόλης», που θα συμπεριλαμβάνει τον Περιβαλλοντικό, τον Κοινωνικό  και τον Οικονομικό Σχεδιασμό.   Το σχέδιο θα ιεραρχεί τους άξονες δράσης και τις επιμέρους παρεμβάσεις έτσι ώστε η πόλη να κατακτά  βαθμιαία χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική της βιωσιμότητα.

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη και τη ζούμε.

Απαιτείται ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων όπως:

-Επαναπροσδιορισμό του κυκλοφοριακού σχεδιασμού σε σύγχρονες κατευθύνσεις

-Αποκατάσταση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, σταθερό πλαίσιο διεκδίκησης ελεύθερων χώρων της πόλης

-Περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια-στροφή προς τις Α.Π.Ε

-Ορθολογική διαχείριση του νερού

-Περιορισμό των στερεών αποβλήτων-βιώσιμες πρακτικές ανακύκλωσης

-Διεκδίκηση των έργων υποδομής στα πλαίσια αλλά και εκτός πλαισίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

– Ένταξη σε διεθνή δίκτυα πόλεων κατά της κλιματικής αλλαγής για ανταλλαγή εμπειριών και δανεισμό παραδειγμάτων αποτελεσματικών πρακτικών.

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Οι τοπικές δομές άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπήρξαν από τη φύση τους υπολειμματικές. Λειτούργησαν ως συμπλήρωμα της αγοράς για την εκτόνωση των «παρενεργειών» που γεννά η λειτουργία της.  Σήμερα, σε συνθήκες μνημονίου, με τη δραστική περικοπή των πόρων της Τ.Α. , ακόμα και οι πενιχρές αυτές δομές κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο τοπικής κοινωνικής πολιτικής, συνεκτικό, δίκαιο, διαφανές και ευέλικτο, με  συμμετοχή, ικανό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες. Απαιτείται:

-Διεύρυνση του πεδίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου

-Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πλαισιωμένη από  Ομάδα Κοινωνικού Σχεδιασμού-εκπόνηση Σχεδίου Κοινωνικής Πολιτικής Ενιαία δομή των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής

-Ενθάρρυνση και ενίσχυση κοινωνικών πρωτοβουλιών στη βάση του εθελοντισμού

-Συμμετοχικός Κοινωνικός Προϋπολογισμός

-Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με συμμετοχή του Δήμου, ανοιχτό στη συνεισφορά σε θεσμούς, φορείς και άτομα

-Συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια άσκησης κοινωνικής πολιτικής -διασφάλιση της αρχής της ισότητας

-Συμβόλαια Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου με ιδιώτες επαγγελματίες για την προσφορά αριθμού υπηρεσιών τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με περιορισμένο τίμημα επιχορηγούμενο από το Δήμο

-Ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική δημοτικών τελών, παγίων και κοινωφελών χρεώσεων στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

Οικονομική Βιωσιμότητα: Στην ευημερία της πόλης συνέβαλε κυρίως η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή και η άνθηση των υπηρεσιών και λιγότερο ο δευτερογενής τομέας που από χρόνια βρίσκεται σε κρίση. Η πόλη μας παρουσιάζει σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες πόλεις, διότι κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των πόλεων της Ε.Ε. σε ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, ιδιαιτερότητα που την καθιστά και ευάλωτη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Πρέπει να αναζητηθούν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν στους πολίτες δυνατότητες απασχόλησης και συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς υποβάθμιση του περιβάλλοντος και χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική της συνοχή:

-Δημιουργία Συμβουλίου Αστικού Σχεδιασμού για την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους που θα εξετάζει τα σχετικά θέματα και θα επιδιώκει την εφαρμογή προτάσεων που απευθύνονται και δεσμεύουν τοπικούς παράγοντες

-Δημιουργία Ινστιτούτου Αστικής Έρευνας για τη συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση της ανάπτυξης της πόλης

-Καθορισμός συγκριτικών πλεονεκτημάτων και συντονισμός των δράσεων προβολής και ανάδειξης του παραγωγικού, πολιτιστικού, και φυσικού αποθέματος της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

-Οργάνωση διεκδικητικού πλαισίου για εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για νέες παραγωγικές πρωτοβουλίες και υποδομές που θα διευρύνουν τον παραγωγικό ορίζοντα της πόλης».

Καταλήγωντας, ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής:

«Μιας και όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης αυτά τα τέσσερα χρόνια τα παρέπεμψαν στους Μεσογειακούς, που ο κ. Τζανακούλης χαρακτήριζε όνειρο για την πόλη και ο κ. Σάπκας δώρο του κ. Τζανακούλη στην πόλη, τώρα που το θέμα αυτό αποδείχτηκε φούσκα τι έχουν να πουν; Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για τις υποδομές της πόλης. Η αντίληψή μας είναι ριζικά διαφορετική από το διαχειριστικό μοντέλο  που προτείνουν οι παρατάξεις των κομμάτων εξουσίας που έφθασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Καλογιάννης πλαισιωνόταν από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του Γιάννη Ταφύλλη, Δημήτρη Μαβίδη,

Γιώργο Κωσταρόπουλο, Σωτήρη Πέτρου και Θεοδώρα Κακάτσιου.  

Προηγούμενο άρθρο Δέσμευση για σταθμό ΕΚΑΒ
Επόμενο άρθρο «ΖΩΝΤΑΝΕΣ» ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ