Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Προβλήματα των εργαζομένων στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας


Οι εργαζόμενοι των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν με πάσης φύσεως ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με το άγχος της ημερομηνίας λήξης, σε θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά και ενήλικα άτομα με Νοητική Υστέρηση).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι χρόνια και εν μέσω πανδημίας προστέθηκαν περισσότερα. Χαρακτηριστικά δεν πληρώνονται κανονικά για τις κυκλικές βάρδιες, τη νυχτερινή εργασία, τις Κυριακές και τις αργίες.

Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή μισθοδοσίας αφού έχουν πληρωθεί μόνο τους 4 μήνες και είναι αμφίβολο αν και πότε θα πληρωθούν τους υπόλοιπους. Οι έκτακτοι επικουρικοί υπογράφουν τρίμηνες ή εξάμηνες συμβάσεις και σε κάθε ανανέωση τους καθυστερεί η καταβολή της μισθοδοσίας για 2 με 3 μήνες τουλάχιστον. Είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Μάλιστα, δεν δικαιούνται καν το έκτακτο βοήθημα που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση για τους υγειονομικούς, με το πρόσχημα ότι “δεν εμπλέκονται όλες οι κατηγορίες υγειονομικών στην αντιμετώπιση του  Covid-19”

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ελάχιστες, σε σύγκριση με τις ανάγκες του φορέα (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, κτλ), ζήτημα που έχει επιπτώσεις και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντί για την αναγκαία στελέχωση, γίνονται περιστασιακά διάσπαρτες ατομικές συμβάσεις εργασίας για τρεις, έξι, οκτώ ή δώδεκα μήνες. Αυτό το επικουρικό προσωπικό καλύπτει «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και η προσφορά του μέσα στην πανδημία θα πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα. Επίσης, σημαντική έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στις κουζίνες, που αντί να γίνουν προσλήψεις επιλέχθηκε ως λύση η πρόσκαιρη προμήθεια πανάκριβων «έτοιμων γευμάτων», χωρίς να λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ερωταται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στις δομές του Κέντρου.
  • Να τους χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
  • Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες.
  • Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού.
  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων και να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Προηγούμενο άρθρο 1.035 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών