Ειδήσεις

Επιστολή της ΠΕΔ Θεσσαλίας προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων


Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή η οποία εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 1/2022 απόφασης  της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με θέμα « την επιβολή του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων ( αρθ. 38 του Ν. 4819/2021).

«Από την 1 η Ιανουαρίου του 2022 επιβάλλεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στη βάση αντίστοιχης ευρωπαϊκή οδηγίας τέλος ταφής για τα ανεπεξέργαστα αστικά απόβλητα. Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι της χώρας και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) άλλα στην πραγματικότητα το τέλος ταφής θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι δημότες. Ουσιαστικά οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των ανταποδοτικών τελών των δήμων ένα δυσβάσταχτο κόστος, το οποίο αντανακλά στην προχειρότητα, την ασυνεννοησία και την έλλειψη προγραμματισμού του ίδιου του κράτους, το οποίο πλέον «πετάει το μπαλάκι» στην αυτοδιοίκηση.

Για να γίνει απολύτως κατανοητό το επίπεδο της προχειρότητας του ελληνικού κράτους, φτάνει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, έχει τροποποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τρεις Φορές , και ο σχετικός νόμος   δυο φορές από τις κυβερνήσεις, οι οποίες ακύρωναν η μία τον σχεδιασμό της προηγούμενης .Βλέπονταςτη χιονοστιβάδα της ευρωπαϊκής οδηγίας να έρχεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος διάλεξε τον «εύκολο δρόμο» να επιβάλλει στους Δήμους και στουςφορείς το τέλος ταφής.

  • Ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως το πρόστιμο – τέλος ταφής γιατί:
  1. H πολιτεία ολιγώρησε στον εθνικό σχεδιασμό αφήνοντας στην πραγματικότητα

τους Δήμους χωρίς σχεδιασμό .

  1. Δεν πρόβλεψε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προετοιμασία και ωρίμανση των έργων, ούτε βέβαια για την υλοποίηση των ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.
  2. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν χωροθέτησε και δεν κατασκεύασε τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης στους φορείς που έχουν ΜΕΑ.
  3. Τα εγκεκριμένα συστήματα για την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας δεν ανταποκρίνονται ούτε στα στοιχειώδη (προμήθεια κάδων, απορριμματοφόρα, καμπάνια  κλπ).
  4. Για την αποκομιδή των οργανικών – βιοαποβλήτων απαιτείται εξοπλισμός (κάδοι, απορριμματοφόρα, πλυντήρια προσωπικό), αλλά βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη  αποδέκτη δηλ. ΜΕΒΕ που δεν υπάρχουν.
  5. Δεν αξιολογήθηκαν οι προτάσεις των ΟΤΑ για τα πράσινα σημεία και τις γωνιές ανακύκλωσης.

Τέλος πρέπει να αποσυρθεί η απαράδεκτη και εκβιαστική ρύθμιση για την ευθύνη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου των ΦοΣΔΑ, των Δημάρχων και των μελών των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ.

Καλούμε όλα τα όργανα της αυτοδιοίκησης να μην αποδεχτούν και να μην επιβάλλουν το άδικο τέλος – πρόστιμο»

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Στηρίζουμε με έργα άνω των 9 εκατ. ευρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή στον Τύρναβο