Ειδήσεις

Κέλλας: Να πάρουν το επίδομα ανεργίας οι εποχικά εργαζόμενοι κονσερβοποιίας


Να πάρουν το επίδομα ανεργίας, οι εποχικά εργαζόμενοι των εργοστασίων κονσερβοποιίας “ΕΛΒΑΚ” και “DelMonte”, που χάνουν το χαρακτήρα των εποχικώς απασχολούμενων, ζητά ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος εκτός από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έθεσε και δια ζώσης το θέμα στον Υπουργό Εργασίας αλλά και στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην παρέμβασή του, επισημαίνει, πως λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος, τόσο εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής φρούτων από τους παγετούς της άνοιξης, όσο και της πανδημίας, τα δυο εργοστάσια απασχόλησαν λιγότερο προσωπικό για περισσότερο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό τους από εποχικώς απασχολούμενα.

Ο κ. Κέλλας, ζητά από τον κ. Χατζηδάκη, να τροποποιήσει, μόνο για τη φετινή χρονιά, την απόφαση χαρακτηρισμού των εργοστασίων κονσερβοποιίας ως εποχικώς απασχολούμενα, ώστε και οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα ανεργίας και τα εργοστάσια να λειτουργήσουν εύρυθμα την προσεχή χρονιά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους 450 περίπου εποχικά εργαζόμενους των εργοστασίων κονσερβοποιίας του νομού Λάρισας, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά, με βάση το Ν. 1836/89 παρ. 24, τα εργοστάσια ΕΛΒΑΚ και DelMonte, χαρακτηρίζονται ως εποχικώς απασχολούμενα και οι εργαζόμενοί τους, που πληρούν τις προϋποθέσεις, δύνανται να λάβουν το επίδομα ανεργίας, με τη συμπλήρωση 100 ενσήμων.

Ειδικά για το 2021, με την οδηγία άρθρο 71 του Ν. 4837/2021, οι εποχικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι μπορούν και με 50 ένσημα να λάβουν το επίδομα ανεργίας, ενώ για να χαρακτηριστεί ως εποχικώς απασχολούμενηκαι η επιχείρηση,θα πρέπει το σύνολο των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής, να μην ξεπερνά το 25% του συνόλου των εργαζομένων όλων των μηνών αιχμής.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ποσοστό των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής, ανέρχεται στο 26,82% έναντι του 25%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να απολέσουν, το δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας.

Οι λόγοι, που τα 2 εργοστάσια για το 2021 αποχαρακτηρίστηκαν από εποχικώς απασχολούμενα αφορούν:

Α) Τις κακές καιρικές συνθήκες κατά την άνοιξη (συνεχόμενοι παγετοί), που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του παραγόμενου φρούτου κατά 50% και κατά συνέπεια και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις βάρδιες απασχόλησης.

Β) Τις συνθήκες της πανδημίας, που απέτρεψαν αρκετούς εποχικά εργαζόμενους να προσέλθουν για εργασία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκαστούν να απασχολήσουν  λιγότερα άτομα σε 6ήμερη απασχόληση με 3 βάρδιες, αντί συνεχόμενης με 4 βάρδιες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση, που οι εργαζόμενοι δεν λάβουν το επίδομα ανεργίας, οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς, τόσο ως προς την οικονομική κατάσταση των ιδίων, όσο και ως προς την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων για την προσεχή χρονιά.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Λαρισαίος πολιτικός ερωτά τον Υπουργό Εργασίας:

Είναι στις προθέσεις σας να τροποποιήσετε την απόφαση χαρακτηρισμού των εργοστασίων κονσερβοποιίας ως εποχικώς απασχολούμενα, μόνο για τη φετινή χρονιά, δεδομένων των ειδικών συνθηκών που παρουσιάστηκαν στην παραγωγή των φρούτων και επομένως και στη λειτουργία των εργοστασίων και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Δεκαέξι ρέματα και ποτάμια σε μήκος 30 χλμ καθαρίστηκαν σε περιοχές της Ελασσόνας